Цього року на конкурс надійшло 860 пісень / фото СТБ

Телеканал СТБ, який 4 роки проводить нацвідбір на Євробачення, заявляє, що співачка Maruv потрапила на конкурс за погодженням з Національною суспільною телерадіокомпанією України.

Про це йдеться у заяві СТБ стосовно ситуації навколо фіналу Нацвідбору.

Повідомляється, що цього року на конкурс надійшло 860 пісень, з яких був сформований пріоритетний список і обрані 16 півфіналістів.

Відео дня

"Коли напередодні жеребкування з’ясувалося, що TAYANNA відмовляється від участі у відборі, нам довелося терміново узгоджувати заміну. Кандидатуру MARUV напередодні жеребкування також погодив представник НСТУ", - йдеться у повідомленні.

В СТБ наголосили, що у правилах проведення нацвідбору на Євробачення, які затверджені НСТУ, немає жодного пункту, який стосується громадянської позиції артиста, його гастролей у РФ, професійних чи родинних зв’язків.

"За 4 роки потреба у внесенні такого пункту не виникала", - йдеться в заяві.

Разом з тим в СТБ додали, що цьогорічні обговорення показали, що в країні є запит стосовно того, який артист може чи не може представляти Україну на Євробаченні.

Читайте також"Наша система нагне і поламає": українська співачка підтримала MARUV після скандалу з Євробаченням

"Так, це питання потребує врегулювання, аби не допустити подібних дискусій під час майбутніх Нацвідборів. При цьому одразу виникають три питання: 1) якою має бути процедура перевірки артистів та їхніх родин на громадянську позицію, графік гастролей, приватні концерти, співпрацю з російськими музикантами тощо; 2) чи відповідає вона демократичним підходам, прийнятним для цивілізованого суспільства; 3) хто це буде робити, адже завдання телеканалу – виробництво і трансляція, а перевіряти мають інші служби", - йдеться у повідомленні.

В СТБ додали, що після того, як країна обирає переможця нацвідбору, його передають НСТУ.

"Подальшу комунікацію, узгодження переможця і, зокрема, підписання всіх угод Суспільне веде безпосередньо з артистом. Як виглядає цей договір, які пункти і вимоги він включає, чи різняться ці угоди кожного року – нам невідомо", - додали у відомстві.

Телеканал наголосив, що ситуація з непідписанням угоди з Maruv є сигналом про те, що потрібно змінювати правила відбору.

"Необхідно опрацювати та зафіксувати засадничі принципи партнерства заради уникнення подібних випадків у майбутніх Нацвідборах", - йдеться в заяві.

Як повідомляв УНІАН, співачка MARUV повинна була представити Україну на пісенному конкурсі Євробачення-2019, який пройде в Ізраїлі. Її перемога на нацвідборі спровокувала скандал – ряд політиків та громадських активістів виступив проти кандидатури виконавиці, оскільки вона гастролювала в Росії.

На своїй сторінці у Facebook виконавиця написала, що заради участі в Євробаченні 2019 вона готова відмовитися від запланованих гастролей в РФ. Незважаючи на це, переговори між Суспільним і співачкою провалилися.