СПЦ відмовилася визнавати ПЦУ \ УНІАН

Православна церква України є неканонічною.

Читайте такожЕпіфаній: окупанти на Донбасі хочуть "конфіскувати" храми і депортувати священиків ПЦУ

Про це йдеться в заяві бюро друку і масової інформації Сербської православної церкви (СПЦ), передає Главред. Коментуючи створення автокефальної церкви в Україні, в СПЦ підкреслили, що "розкольники залишилися розкольниками", і "один раз розкольник - розкольник назавжди, за винятком випадків щирого навернення і глибокого покаяння".

Відео дня

"Єдиною церквою, яку Сербська церква знає і визнає, є канонічна Українська православна церква на чолі з Блаженнішим митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм", - сказано в заяві СПЦ.

Там також заявили про неканонічне "вторгнення Константинопольського патріархату на територію Російської церкви", а скликаний в Києві за участю Константинополя об'єднавчий собор названо "роз'єднавчим лжесобором, який ще глибше викопав рів відчуження і розпаду суспільства нещасної країни України".

Крім того, СПЦ "просить і благає" Константинопольського патріарха переглянути прийняті ним рішення, щоб відновити "благословенний мир і єдність помісних святих Божих Церков", передає відділ зовнішніх церковних зв'язків РПЦ.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 гда у Києві в Софійському соборі відбувся Об'єднавчий собор, на ньому була створена помісна українська православна церква - Православна церква України, а також обрано її предстоятеля, ним став митрополит Епіфаній.

5 січня Константинопольський патріарх Варфоломій підписав, а на наступний день вручив главі ПЦУ Епіфанію томос про автокефалію. Документ був доставлений у Київ до Різдва. Потім його повернули назад в Стамбул для отримання підписів усіх архієреїв синоду Константинопольського патріарха.