Ілюстрація REUTERS

Українському військовополоненому моряку Володимиру Терещенку в московському СІЗО «Лефортово» відмовляють у побаченні і дзвінках сім'ї.

Про це повідомляється на сторінці Кримської правозахисної групи у Facebook з посиланням на адвоката Анастасію Георгієвську.

Також, за її інформацією, військовополоненому не передають листи.

Відео дня

«На всі заяви про побачення і дзвінки сім'ї він дістав відмову від слідства. Листи від рідних йому не передають взагалі, хоча вони йому пишуть по два рази на тиждень щонайменше. Будемо розбиратися, звичайно, все це очевидні порушення 8 статті Європейської Конвенції», - повідомила адвокат.

Читайте такожСуд у Москві продовжив арешт 12 полоненим українським морякам (відео)

Крім того, Георгієвська повідомила, що Терещенка «знову перевели в стару камеру без гарячої води, але зате (каже позитивний Володя) вона набагато більша».

«Попереднього сусіда Володя навчив гімну України. З новим сусідом по камері теж відносини відмінні. Це молодий хлопець, тільки-но прибув. Коли Володю переводили, сказали: будете (так, з ними там на ви розмовляють) допомагати новачку освоюватися - пояснювати як тут життя влаштоване, як заяви писати, що можна, що не можна. Отож вони, моряки, вже «Лефортовські старожили»», - зазначила Георгієвська.

За її словами, настрій у Терещенка «бадьорий, усміхається, думає про майбутнє, чим займеться після того, як це неподобство закінчиться, і всі вони повернуться додому».

Зі здоров'ям у моряка все гаразд.

«Дуже підтримують його новини з України - що про них весь час пам'ятають, що вважають їх героями. Він і веде себе як герой, ні на що не скаржиться, стійко переносить те, що відбувається", - додала адвокат.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформацію про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» в Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

26 січня трьох поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

У січні Лефортовський райсуд Москви продовжив терміни арештів захопленим українським військовим до кінця квітня.