Ілюстрація / REUTERS

В Україні чоловіки зможуть брати десятиденну оплачувану відпустку у зв'язку з народженням дитини.

Про це пише УП. Життя з посиланням на зареєстрований у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до статті 17 Закону України "Про відпустки".

"У зв'язку з народженням дитини, батьку, який не перебуває у шлюбі з матір'ю дитини, на підставі свідоцтва про народження надається оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів", - йдеться в проекті закону.

Відео дня

"Це дозволить батькові проводити перший період після народження дитини з сім'єю, буде сприяти догляду за новонародженим, а також рівним можливостям у процесі адаптації до ситуації, викликаної народженням дитини", - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте такожДитяча допомога у 2019 році: види та розмір виплат

Зараз відпустка тривалістю до 14 календарних днів без збереження заробітної плати надається за бажанням чоловіка, чия дружина перебуває у післяпологовій відпустці.

За даними міжнародної організації Save the Children Ukraine, Україна посідає 78 місце у світі за рівнем материнського комфорту. Можливість отримати відпустку після народження дитини для тата, передбачена в законодавстві ряду країн, зокрема, в Норвегії (два тижні додаткової оплачуваної відпустки), Ісландії (тато може отримати три місяці нарівні з жінкою; йому виплачується грошова допомога в розмірі 80% від його середнього заробітку), Великобританії (батько має право провести 2 тижні з дитиною зі збереженням зарплати до 90%), Португалії (закон зобов'язує батька провести 5 днів з дитиною; відпустка оплачується, у разі відмови – штраф).