Здавна селяни ретельно стежили за погодою цього дня / фото Вікіпедія

У неділю, 7 квітня, християни східного обряду відзначатимуть одне з дванадцяти великих церковних свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці. УНІАН пропонує згадати головні прикмети на це свято.

Здавна селяни ретельно стежили за погодою цього дня. Якщо на Благовіщення був дощ, то готувались до хорошого врожаю жита, а також грибів. Якщо ж гроза, то вірили, що цього року вродять горіхи. Рибалки ж сподівалися, що в цей день буде дощова погода, бо вірили, що весь рік тоді буде хороший улов.

Також вважається, що яка погода на Благовіщення, таку варто очікувати і на Великдень. Однак якщо на Благовіщення дуже тепло, то на Великдень буде холодно. Якщо в цей день сонце сходить на чистім небі, то весна буде ранньою, якщо в полудень – середня, якщо ввечері ясна погода - пізня.

фото: vedmochka.net

Якщо на небі немає ластівок, значить, весна буде холодна і ще не скоро почне теплішати. Якщо на Благовіщення буде хороша погода - буде гарний урожай. Якщо на Благовіщення сніг летить - літо неврожайне.

У цей день родини намагалися не сваритися і жити в мирі та спокої, бо вірили, що рік пройде так, як проведеш Благовіщення.

Для злодіїв існувало своє повір'я. Якщо в цей день вийде що-небудь вкрасти, то наступний рік пройде вдало і в достатку.

Якщо напередодні і в день свята купували новий одяг, то ні в якому разі його не можна було в цей день приміряти, інакше, згідно прикметі, річ швидко зіпсується і порветься.