Побитого поліцейським активіста С14 керівництво поліції шантажувало кримінальною справою / facebook.com/Сергій Мазур

Побитого поліцейським активіста С14 Миколу Анцифірова керівництво Київської поліції шантажувало порушенням кримінальної справи.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив адвокат Анцифірова Віктор Мороз.

"До нас зверталися з певними пропозиціями, але вони для нас неприйнятні. Тому питання примирення чи якоїсь домовленості без розгляду справи в суді і притягнення обвинувачуваного до відповідальності, не можливе. Фактично пропозиції зводилися до наступного: давайте ви забудете, що потерпілий зазнав певного болю та страждань, а ми не будемо проти потерпілого порушувати кримінальних проваджень. Тобто ці пропозиції більше нагадували шантаж і залякування", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожСутички на Подолі: поліція оголосила підозру чотирьом активістам (відео)

Мороз також додав, що кримінальних проваджень проти Анцифірова немає. Однак, зазначив адвокат, Анцифіров 9 лютого перебував у приміщенні Подільського управління поліції ГУНП у м. Києві, і оскільки у кримінальному провадженні щодо нападу на відділення поліції не встановлено всіх осіб, яких правоохоронці вважають причетними до захоплення будівлі, за версією правоохоронців, то ті, хто надавав пропозицію, спекулювали, що потерпілий може стати підозрюваним по тій справі.

Мороз поінформував, що ця пропозиція була йому запропонована при особистій зустрічі з одним із керівників Київської поліції, проте не назвав прізвище.

Адвокат додав, що не збирається у зв’язку з цим випадком ініціювати справу щодо протизаконних дій керівництва поліції. "Наразі ні. Ми хочемо притягнути до кримінальної відповідальності особу, яка винна у вчиненні цього правопорушення, а все інше залишаємо на совісті тих осіб, які цим займалися", - наголосив він.

Сам потерпілий Анцифіров заявив журналістам, що також не збирається ні про що домовлятися з оперуповноваженим Подільського райвідділку поліції Василем Мельниковим і вимагатиме у суді для нього максимального покарання - 8 років позбавлення волі.

"Я думаю, що це справа принципова, і кожен представник поліції має думати над тим, що він робить. І ця справа має стати прикладом для інших поліцейських", - наголосив він.

Читайте такожНе чіпляйся, Бандера, до поліції

Варто зауважити, що Мельников відмовився від будь-яких коментарів журналістам.

Сьогодні не відбулося підготовче засідання Подільського районного суду Києва у цій справі, оскільки не з’явився адвокат Мельникова через зайнятість в іншому судовому засіданні.

У зв’язку з цим підготовче засідання було перенесено на 9.00 18 квітня.

Довідка УНІАН. 9 лютого поліцейські затримали і побили активістів ініціативи «Хто замовив вбивство Каті Гандзюк?», які проводили акцію на Контрактовій площі, де виступала кандидат у президенти, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Затриманих відпустили, проте конфісковані особисті речі їм не повернули. Після цього біля Подільського управління Національної поліції у м. Києві на вул. Хорива, 20 зібралися прихильники затриманих.

Активісти почали вимагати від Подільського райвідділку поліції, щоб їм віддали конфісковане. Між ними і правоохоронцями виникла сутичка. Правоохоронці застосували сльозогінний газ та кийки.

Зокрема, було оприлюднено відео, на якому один з працівників цього управління у цивільному Василь Мельников жорстоко бив активіста громадської організації С14.

Мельников б'є ногою активіста, який лежить на землі / фото facebook.com/romabra

Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження стосовно Мельникова за перевищення влади та службових повноважень, і на початку квітня передало обвинувальний акт до суду.

Також суд відсторонив його від виконання службових обов’язків строком на 2 місяці і обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави у розмірі 115 тис. грн. Після сплати застави Мельников вийшов на волю.