Біля будівлі Генеральної прокуратури активісти вимагають відставки генпрокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, учасники акції «Обережно, токсичні!» обурені тим, що розслідування нападів на активістів розслідуються неналежним чином.

За словами представниці ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?” Марини Хромих, очільники Генпрокуратури та МВС саботують розслідування справ про напади на активістів.

“Ці напади не розслідуються, по жодному з них і досі немає винних. Ці розслідування саботуються, і на чолі всіх цих саботажів стоять Юрій Луценко та Арсен Аваков. Саме вони провалили реформу правоохоронних органів та несуть персональну відповідальність за напади на активістів та саботаж розслідувань… Вони стали токсичними для української політики...", - наголосила вона.

За словами Хромих, 20 громадських організацій підписали та подали заяву до Міністерства фінансів США про запровадження персональних санкцій проти Луценка та Авакова.

Читайте такожСуд у Херсоні скасував рішення міськради про перейменування вулиці на честь Гандзюк

Представниця «Медійної ініціативи за права людини», а також представниця кількох організацій, які підписали заяву, Марія Томак зазначила, що активісти попросили Сполучені Штати включити Луценка й Авакова до санкційного списку на підставі Акту Магнітського.

“Ми у своїх поданням згадали фактичний саботаж реформ. Ми згадали. Ми кажемо про закриття, наприклад, справи Злочевського, розкриття агентів НАБУ... та інші факти. Ми розраховуємо, що наші подання будуть розглянуті”, - додала вона.

Томак назвала прізвища активістів, розслідування справ про напади на яких затягується, - це Сергій Стерненко, Олег Михайлик, Аліна Радченко, Микола Бичко, Євген Лісічкін, Віталій Шабунін та інші.

На думку представника «АвтоМайдану», адвоката Романа Маселка, дії Луценка та Авакова є злочинними, томі вони не мають права залишатися на своїх посадах.

Згодом активісти планують пікетувати будівлю Міністерства внутрішніх справ, де висуватимуть аналогічні умови.

За даними громадських організацій, лише з 2017 року в Україні було скоєно понад 50 атак на активістів та журналістів, з них 4 — вбивства. У жодному із випадків замовники не покарані.