В МЗС Єгипту пообіцяли сприяти звільненню українських моряків / Ілюстрація REUTERS

У Міністерстві закордонних справ Єгипту пообіцяли посприяти, аби 17 українських моряків з судна Sea Shark отримали дозвіл на виїзд з цієї країни.

Про це у коментарі УНІАН повідомив директор Департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев.

Читайте такожЄгипет відмовив консулу України у відвіданні моряків з судна Sea Shark - МЗС

Відео дня

"Наші посол та консул зустрілися із заступником міністра закордонних справ Арабської республіки Єгипет з консульських питань. Посол висловив наполегливе прохання прискорити надання дипломатичній установі інформації у справі з акцентом на вирішенні питання ротації моряків та сприянні в якнайскорішому отриманні дозволу українцям виїхати з Єгипту", - повідомив Погорельцев.

"Заступник міністра запевнив посла у невідкладному задіянні можливостей МЗС Єгипту для вирішення прохань української сторони", - додав директор департаменту.

Як повідомляв УНІАН, до Посольства України в Єгипті звернувся член екіпажу судна Sea Shark та повідомив, що зазначене судно було затримано компетентними органами Єгипту за порушення кордону Єгипту. Капітан судна Sea Shark Віталій Нестеренко підтвердив, що судно здійснювало дрейф у відкритому морі, а у територіальні води Єгипту зайшло випадково. На той час судно перебувало в порту Береніс (знаходиться в підпорядкуванні Міністерства оборони Єгипту).

Єгипетською стороною було виставлено штраф компанії-судновласнику, а паспортні документи членів екіпажу вилучені.

25 квітня 2019 року після отримання відповідного дозволу Військо-морських сил Єгипту судно Sea Shark знялось з якоря в порту Береніс та відбуло у супроводі ВМС Єгипту до порту Айн-Сохна, який розташований за 100 км від Каїру, де мала відбутись заміна членів екіпажу.

Однак 27 квітня, після прибуття судна до порту Айн-Сохна, військовою прокуратурою АРЄ була висунута вимога до екіпажу розвантажити нафту, яку перевозило судно, в зв’язку із екологічною загрозою у випадку її виливу в акваторію.

У МЗС вимагають від Єгипту пояснити затримання танкера з 17 українцями на борту.

19 травня військові Єгипту відмовили консулу України у відвіданні 17 українських моряків з судна Sea Shark.