Понад 79% населення України вважають себе православними / фото УНІАН

Понад 79% населення України вважають себе православними.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив заступник директора Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Антон Грушецький під час презентації результатів опитування.

Читайте такожВ ПЦУ пояснили, чому Української православної церкви Київського патріархату більше не існує (документ)

Відео дня

За його словами, для визначення конфесійної належності респондентам спочатку ставилося запитання «До якої конфесії або релігії, якщо така є, Ви себе відносите?» і у разі, якщо респондент обирав варіант «православна церква», ставилося додаткове запитання «А до якої саме православної церкви Ви себе зараховуєте?».

“Якщо враховувати результати відповідей на обидва запитання, відповіді респондентів розподілилися наступним чином: до Православної церкви України себе зараховують 48,8% опитаних, до православної церкви, але без конкретизації патріархату – 16,3%, до Української православної церкви Московського патріархату – 14,2%. Тобто, в цілому 79% населення вважають себе православними”, - зазначив експерт.

Крім того, до Української греко-католицької церкви себе зараховують 8,8%, вважають себе атеїстами – 4,3%, а інші конфесії сумарно назвали 4,9% опитаних. Важко сказати або відмова відповідати – 2,7%.

*** Всеукраїнське опитування громадської думки проводилось Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assistedtelephoneinterviews) з 12 по 18 травня 2019 року на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з квотним завданням при відборі респондентів) серед 1200 респондентів віком від 18 років, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської області).

Статистична похибка вибірки не перевищує 2,5%.