Мангер, стверджують у ГПУ, пройшов експертизу не у спецзакладі / фото УНІАН

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер заявив, що пройшов поліграф у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожЛуценко і Аваков не прийшли на засідання ТСК з розслідування справи Гандзюк

Відео дня

"Отже, поліграф (він же детектор брехні) пройдено. Відповіді на найболючіші питання, що цікавлять громадськість, надано. Чи знав я про те, що планується напад на Катерину Гандзюк? Ні. Чи брав я будь-яку участь в цих жахливих діях? Ні. Чи знаю я, де знаходиться замовник? Ні. Поліграф показав: ці та інші відповіді - правдиві. Днями я пройшов цю процедуру, проводила яку експерт-поліграфолог Всеукраїнської асоціації поліграфологів психолог Тетяна Пономарьова", - заявив Мангер.

Він додав, що вся процедура тривала більше 4 годин, відповідати можна було тільки "так" або "ні". Дослідження проводилося відповідно до вимог і стандартів американської асоціації поліграфологів, Всеукраїнської асоціації поліграфологів і чинного законодавства України, наголосив він.

Мангер додав, що відповів "ні" на питання, чи знає він, хто причетний до організації нападу на Гандзюк, а також, чи відомо йому, що послугувало метою нападу на Гандзюк; чи брав він яку-небудь навмисну участь у підготовці організації нападу на Гандзюк; чи він причетний до організації скоєння нападу.

У той же час, зазначив Мангер, ствердно він відповів на питання, чи він особисто чув, як генерал СБУ Данило Доценко "неприязно висловлювався" на адресу народного депутата України Юлії Тимошенко; чи відомо йому про "створення Доценком кримінальних угруповань на території Херсонської області", а також чи відомо йому, які склалися відносини між Гандзюк і Доценком.

До свого допису він додав фотокопії висновків експертизи.

Читайте такожСправу про вбивство Гандзюк передають до суду іншої області

Своєю чергою, речник ГПУ Андрій Лисенко на своїй сторінці у Facebook зауважив, що, відповідно до ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 14 березня, Мангер, підозрюваний у кримінальному провадженні за фактом заподіяння важкого тілесного ушкодження Гандзюк, що спричинило її смерть, повинен був пройти судову психологічну експертизу із застосуванням спеціального технічного засобу - комп'ютерного поліграфа, виконання якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

"Проте, він не пройшов психологічну експертизу, а виклав у ЗМІ інформацію про проходження дослідження у Всеукраїнській асоціації поліграфологів. Дане дослідження проведено за його власної ініціативи, поза межами кримінального провадження, і його матеріали не можуть бути прийняті до уваги органом досудового розслідування, оскільки при цьому він не виконав вимоги ухвали слідчого судді та не пройшов експертизу у спеціальному експертному закладі", - наголосив Лисенко.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних.

7 травня 2019 року ГПУ направила до суду обвинувальний акт проти п’яти фігурантів справи про вбивство активістки - Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова. 15 травня стало відомо, що Херсонський міський суд почне її розгляд 27 травня.

Також у справі про вбивство активістки фігурує раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і на той час помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

У квітні Грабчуку, Васяновичу, Вишневському, Торбіну, Горбунову, а також Мангеру і Павловському пом’якшили підозри.