У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці / фото Радіо Свобода

Тяжкохворого кримськотатарського активіста Едема Бекірова, обвинуваченого в анексованому Криму у незаконному зберіганні боєприпасів, можуть вивезти в Армянськ, де немає умов для його утримання.

Як повідомляє "Крим.Реалії", про це сьогодні на засіданні громадського об'єднання «Кримська солідарність» розповів адвокат Бекірова Олексій Ладин.

Читайте такожОкупанти оштрафували кримського активіста за портрет Бандери

Відео дня

Він сподівається, що 3 липня підконтрольний Кремлю "Верховний суд Криму" задовольнить апеляцію захисту на продовження Бекірову терміну утримання в СІЗО і пом'якшить йому запобіжний захід.

«Є певні надії, що ця справа все ж стане винятком для кримського судочинства, і Бекірова відправлять під домашній арешт», – сказав він.

Ладін розповів, що почав ознайомлюватися з матеріалами кримінальної справи, найближчим часом її направлять на розгляд до суду.

«Нічого нового в матеріалах справи ми не побачили. Едема Бекірова звинувачують в тому, що він передав майже 14 кг боєприпасів і вибухівки засекреченому свідкові. Нагадаю, я з самого початку говорив про те, що людина з інвалідністю першої групи, без ноги, яка нещодавно на той момент мала інфаркт і операцію на серці, не могла підняти більше одного кілограма без наслідків. Звинувачення – абсолютний абсурд», – заявив адвокат.

Наразі реакції російської прокуратури чи служби виконання покарань на ці заяви Ладіна немає.

Жителя селища Новоолексіївка Херсонської області Бекірова було затримано на в’їзді в анексований Крим, коли він прямував на півострів для відвідування матері та родичів.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня 2018 року російські силовики затримали Бекірова на адмінкордоні з окупованим Кримом. Його звинувачують у зберіганні, поширенні та транспортуванні більш як 10 кг тротилу і 190 бойових набоїв.

У Бекірова ампутована нога, він хворий на цукровий діабет, переніс інфаркт і операцію на серці. Дочка активіста не раз заявляла про погіршення стану його здоров'я.

6 червня підконтрольний Кремлю так званий "Київський райсуд Сімферополя" до 12 серпня продовжив арешт Бекірову.

Адвокат Іслям Веліляєв заявив, що тяжкохворий Бекіров може не витримати ще два місяці арешту.

11 червня Європейський суд з прав людини зобов'язав владу РФ негайно помістити Бекірова в лікарню.

12 червня ФСБ РФ завершило слідство у справі Бекірова. Він не визнав вину і повністю підтвердив свої показання, раніше надані в ході слідства, а також уточнив по годинах і по датах, з ким і де перебував у той час, коли він нібито «передавав вибухівку і боєприпаси».

25 червня Ладін повідомив, що Бекірова вивозили до лікарні імені Семашка в Сімферополі, де взяли аналізи крові внутрішньовенно і з пальця (для перевірки рівня цукру), а також у кардіоцентр на консультацію до кардіолога. «Маніпуляції лікарів, за підсумками яких було складено висновок, зайняли 20-30 хвилин. Тобто, це чергове формальне вивезення до лікарні. За словами лікарів, цукор у нього був у нормі. Але Бекіров мені пояснив, що знижений цукор викликаний тим, що він практично перестав харчуватися в СІЗО, оскільки побоюється саме стрибка рівня цукру. Він мені так і каже: «Я боюся їсти, тому що цукор може підскочити, і ситуація може бути аж до коми», - повідомив Ладін.

Також адвокат зазначив, що кардіолог оцінив ступінь ризику його здоров'ю, як «дуже високий».