ДБР провело 40 обшуків у високопосадовців Міністерства оборони / фото replyua.net

Державне бюро розслідувань оприлюднило фрагменти переговорів чиновників Міністерства оборони України про закупівлю бракованих бронежилетів.

Про це повідомила прес-служба ДБР.

"Зважаючи на суспільний резонанс навколо досудового розслідування кримінального провадження за фактом закупівлі посадовими особами Міноборони за завищеними цінами речового майна, що не відповідає технічним вимогам, публікуємо деякі фрагменти розмов цих чиновників. Вони знали про те, що бронежилети прострілюються, але, не дивлячись на це, прийняли продукцію у виробника", - йдеться в повідомленні.

На відео також демонструються лабораторні випробування бронежилетів Корсар М3с 1-4 класу захисту, вилучених під час слідчих дій.

Читайте такожУ ДБР назвали причину десятків обшуків у високопосадовців Міноборони

"Для остаточних висновків щодо невідповідності закупленого речового майна призначено комплекс експертиз. Однак, вже за попередніми даними, дії високопосадовців спричинили шкоду державі у сумі близько 100 млн грн. Крім того, тривають слідчі дії з вилученими документами", - повідомили в ДБР.

Також на відео, оприлюдненому на Youtube-каналі ДБР, пояснюється невідповідність закуплених бронежилетів технічним вимогам.

Зокрема, бронеелемент (бронепластина) не витримав балістичні випробування щодо стійкості до обстрілу гвинтівковою кулею калібру 7,62 мм (три постріли - одне пробиття) та автоматом АК-74 кулею калібру 5,45 мм (три постріли - одне пробиття).

На записі чути перемовини посадовців міністерства. "А вона попередньо знає, скільки у них там бракованих. Я так розумію, що там всі, які здогадувалися", - запитав військовий про експертизу технолога щодо бронежилетів.

Технолог: "З останніх подій, знайшли необроблений метал. Ну, чесно слово - г*вно. Те, що я бачила, ясна річ це .. більше того, я розумію, що левова частка провини є моя власна в цьому". Також один військовопосадовець запитує іншого про оцінку технолога: "Вона каже, що це ж*па, кустарна робота", - відповів один з них.

Як повідомляв УНІАН, 26 червня стало відомо, що ДБР провело 40 обшуків у високопосадовців Міністерства оборони в рамках розслідування щодо закупівлі неякісних бронежилетів та іншого речового майна для Збройних сил України за завищеними цінами. Загальні збитки внаслідок цієї закупівлі, яка відбулася на початку цього року, склали 100 млн грн.

Директор ДБР Роман Труба повідомив, що кримінальне провадження було відкрито ще наприкінці квітня, і до цього часу слідчі збирали докази.

За даними ДБР, було закуплено, зокрема, 20 тис. бронежилетів, перевірка яких показала, що 3 з 5 бронежилетів прострілюються; посадовці та комерсанти достеменно знали, що майно не відповідає вимогам, проте все одно провели ці закупівлі. Під час обшуків було вилучено 11 тис. бронежилетів.

Також за завищеною ціною було закуплено 100 тис. комплектів військової форми і непридатні для використання намети.

У ДБР розглядають версію, що до цього злочину причетний один з керівників Міністерства оборони, очільники департаментів Міністерства оборони, суб’єкти приватного права та дослідницькі заклади.

Водночас директор ДБР наголосив, що справа є фактовою, підозри у ній нікому не вручено. ДБР визначиться з тим, кому оголошувати підозру, після проведення низки експертиз, що займе 4-6 місяців.