Російське слідство пред'явило обвинувачення в остаточній редакції всім 24 морякам / Фото УНІАН

Російське слідство пред'явило обвинувачення в остаточній редакції всім 24 військовополоненим українським морякам.

Про це в Facebook повідомив координатор групи адвокатів військовополонених моряків Микола Полозов.

За його словами, в ході сьогоднішніх слідчих дій обвинувачення було пред'явлено Андрію Артеменку.

Відео дня

"Пред'явлення обвинувачення в остаточній редакції означає завершення слідчих дій, пов'язаних зі збиранням і процесуальним закріпленням доказів. Наступна стадія - ознайомлення з матеріалами кримінальної справи", - написав він.

Полозов припустив, що наступного тижня слідство звернеться в Лефортовський районний суд Москви з клопотанням про продовження строку тримання під вартою щодо всіх військовополонених.

Читайте такожУ ПА ОБСЄ визнали захоплених Росією українських моряків військовополоненими

Попередня дата судових засідань щодо продовження запобіжного заходу - 17 липня.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була проінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.