Серед затриманих - активні учасники "Кримської солідарності" / фото: Василь Полонський / Дождь

У Москві затримали сімох ветеранів кримськотатарського руху, учасників пікету проти переслідувань кримських татар у Криму.

Як повідомляє у Facebook громадське об'єднання "Кримська солідарність", активісти проводили на Красній площі акцію, присвячену масовим переслідуванням, арештам та ув'язненням кримських татар, зокрема, недавньому вироку, винесеному фігурантам першої бахчисарайської групи "Справи Хізб ут-Тахрір".

Читайте такожКримські татари чекають від Зеленського зміни статусу автономної республіки

Відео дня

За даними активістів, серед затриманих: Сіяр Гафаров (1952 р.н.), Ескендер Люманов (1964 р.н.), Решат Емірусеінов (1950 р.н.) - батько одного з фігурантів "Справи Хізб ут-Тахрір" і активний учасник "Кримської солідарності", Енвер Сейтумеров (1951 р.н.) - активіст кримськотатарського національного руху, вчитель історії, Сейран Джемілєв (1962 р.н.), Февзі Абдураманов (1964 р.н.), Сінавер Німетулаєв (1955 р р.).

Як повідомляв УНІАН, 12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевій кав’ярні. У результаті були затримані і звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеітов, Ремзі Меметов, Руслан Абільтаров і Енвер Мамутов. Їх звинуватили в участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в Росії терористичною.

24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів Бахчисарайського справи «Хізб ут-Тахрір» Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на термін 1 рік 6 місяців, Абільтарова, Меметова і Абсеітова - до 9 років колонії суворого режиму з обмеженням свободи на термін 1 рік. Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Усі вказували на «політично вмотивований характер» кримінальної справи.

Завтра, 11 липня, Верховний суд Росії розгляне апеляцію на вирок.