20 лютого 2014 року оператор разом з журналістом працював на вулиці Інститутській / УНІАН

На засіданні суду у справі проти п’ятьох екс-«беркутівців», обвинувачених у масових розстрілах активістів Революції гідності 20 лютого 2014 року, допитали телеоператора ТРК «Україна» Олександра Скибу.

Як передає кореспондент УНІАН, Скиба на засіданні Святошинського райсуду Києва виступав як свідок сторони обвинувачення.

20 лютого 2014 року він разом з журналістом працював на вулиці Інститутській, в тилу позицій «беркутівців» і знімав їх зі спини.

Відео дня

Скиба повідомив, що знімальній групі вдалося безперешкодно заїхати в урядовий квартал з протилежного до Майдану Незалежності боку, де вони, припаркувавши автомобіль на вулиці Банковій, пішли на Інститутську.

Оператору продемонстрували відео, яке він ідентифікував як своє, зазначивши, що дійсно це відео знімав він, і що бачив, як троє осіб у чорній формі з написом «Беркут» на спинах з-за бетонної барикади на правій стороні вулиці, якщо дивитися вниз на Майдан, вели вогонь з автоматичної зброї в бік Майдану Незалежності.

Також Скиба додав, що не бачив жодних ознак того, що стрільцям загороджувала якась небезпека з боку мітингувальників.

Наступне засідання у справі проти п’ятьох екс-«беркутівців» розпочнеться об 11.30 16 липня.

Читайте такожАдвокати екс-"беркутівців" на засіданні суду влаштували "маскарад"

Як повідомив УНІАН один з прокурорів у справі Ігор Земськов, планується, що на наступному засіданні суду буде розглянуто питання про подовження екс-«беркутівцям» запобіжних заходів.

Також він повідомив, що допити свідків сторони обвинувачення закінчено. Лишилося близько 15 осіб, з якими наразі не вдалося встановити контакти, щоб їх допитати в суді. За словами Земськова, якщо ці свідки все ж таки з’являться, то будуть допитані на інших етапах судового слідства.

Крім того, Земськов припустив, що на наступному засіданні сторона захисту надасть прокурорам для ознайомлення список своїх свідків, а суд під час подальших засідань визначиться, кого з цього списку буде викликано.

Довідка УНІАН. Святошинський райсуд столиці розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва.

15 січня 2019 року суд розпочав допити свідків сторони обвинувачення.