Активісти провели акцію на підтримку кримських татар / фото Дождь

Затримані сьогодні під будівлею Верховного суду РФ учасники акції на підтримку кримських татар заявили про грубі порушення під час їх затримання російськими правоохоронцями.

Читайте такожВерховний суд РФ "пом'якшив" вироки кримським татарам у справі "Хізб ут-Тахрір"

Про це активісти повідомили в коментарі громадському об'єднанню "Кримська солідарність" після того, як на них було складено протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 5 ст. 20.2 КпАП РФ (порушення встановленого порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації або пікетування).

Відео дня

"Затримання проходило з грубими порушеннями з боку правоохоронних органів. Не надавалися документи співробітниками поліції, не давали нам можливості отримати перекладача і не роз'яснювали нам наші права, а також суті нашого правопорушення. Просто завантажили близько 50 осіб в автозаки і повезли в два відділення МВС. У журнал нас відмовилися записувати, хоча ми цього вимагали, внаслідок чого ми фактично незаконно пробули там зайві три години, тому що нас привезли о 12:45, а факт затримання вказали тільки о 13:30", - зазначили учасники і акції.

Під час затримання співробітники поліції також незаконно оглядали особисті речі активістів, обшукували затриманих і не перевіряли документи, що засвідчують їхню особу.

Активісти зазначають, що поки що невідомо, де слухатимуться їхні справи, проте всі вони подали клопотання про розгляд справ за місцем проживання в Криму.

Як повідомляв УНІАН, 12 травня 2016 року в окупованому Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе. В результаті було затримано Абсеїтова, Меметова, Абільтарова і Мамутова. Їх обвинуватили в участі в діяльності організації "Хізб ут-Тахрір", яка визнана в Росії терористичною. В Україні діяльність "Хізб ут-Тахрір" не заборонена.

24 грудня 2018 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням волі на строк 1 рік 6 місяців, Абільтарова, Меметова і Абсеїтова - до 9 років колонії суворого режиму з обмеженням волі на строк 1 рік. Жоден з фігурантів своєї провини не визнав. Всі вказували на політично мотивований характер кримінальної справи.

Сьогодні, 11 липня, біля будівлі Верховного суду в Москві, де проходило апеляційне засідання щодо Бахчисарайської справи "Хізб ут-Тахрір", активісти проводили акцію на підтримку кримських татар, багато активістів прийшли в білих футболках з написами: "Припиніть репресії проти кримських татар" і тримали в руках плакати з аналогічними написами. Правоохоронці затримали 55 учасників акції, їх відвезли в московські ВВС.

Внаслідок засідання Верховний суд РФ ухвалив рішення "пом'якшити" вирок Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові-на-Дону: Мамутову - до 16 років і 9 місяців, Руслану Абільтарову, Ремзі Меметову і Зеврі Абсеїтову - до 8 років 9 місяців.