Зловмисники написали у під’їзді образливі слова / фото facebook.com/osrodek.monitorowania

У ніч на 13 липня до квартири українців, які будують другу гілку метро у Варшаві, невідомі кинули підпалену пляшку із бензином.

Також зловмисники написали у під’їзді образливі слова, повідомляє Польське радіо з посиланням на польський Центр моніторингу проявів расизму і ксенофобії.

За словами правозахисників, українці звернулися зі спеціальним листом.

Відео дня

Читайте такожУ Польщі судитимуть роботодавицю, яка кинула українця помирати, але це рідкість - ЗМІ

"Поляки будують за кордоном, а ми спільно з турками будуємо для вас станцію метро (…). Ми приїхали "по хліб", і не хочемо його безкоштовно. Ми важко працюємо на глибині 25 метрів під землею, аби заробити гроші. Ми робимо Польщу багатшою не тільки своєю працею, але також сплачуючи податки, з яких польська держава фінансує, зокрема, лікарні, школи та сплачує пенсії. Наші дружини та сестри важко працюють прибиральницями та доглядальницями за дітьми - завдяки цьому багато з Вас має можливість працювати на більш оплачуваній роботі та підвищити стандарти свого життя", - йдеться в листі.

Українці додали, що не розуміють причин, чому їх образили, стіни у під’їзді обмалювали, а двері обплювали.

"Наш дім підпалили, ми відчуваємо загрозу", - підкреслили вони у листі.

Своєю чергою, українські дипломати засудили напад на помешкання українських будівельників у Варшаві, які легально працевлаштовані на будівництві гілки метрополітену.

"Однозначно засуджуємо ганебний і небезпечний вчинок проти громадян України, які легально працевлаштовані на будівництві метро у Варшаві і сумлінно роблять добру справу для жителів столиці Польщі", - йдеться у повідомленні Посольства України у Польщі у Facebook.

Читайте такожПольща шукає свідків «геноциду поляків членами ОУН-УПА»

"Звертаємося до поліції та інших органів влади з проханням з'ясувати усі обставини злочину, знайти і притягти винних до відповідальності, а також запобігати подібним інцидентам у майбутньому", - наголосили українські дипломати.

Українцям, у разі потрапляння в надзвичайні ситуації на території Польщі, рекомендовано невідкладно звертатися до посольства чи консульських установ в Польщі.

"У цьому конкретному випадку консульський відділ посольства досі не отримав жодного звернення від потерпілих громадян України. Справа перебуває на контролі консульського відділу Посольства України у Варшаві", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, статистика прокуратури Польщі вказує на те, що за останні два роки кількість злочинів на основі ненависті до українців зросла на 150 випадків. Але це дуже занижені дані. Польський омбудсмен, провівши в цій сфері дослідження, з’ясував, що повідомляють про напади лише 5% жертв. І лише в Малопольському воєводстві громадяни України понад 44 тисяч разів страждали від атак.