Балуху необхідна медична допомога / фото Радіо Свобода

Адвокат Ольга Дінзе заявила про погіршення стану здоров'я українського політв'язня Володимира Балуха, якого незаконно утримують у російській колонії.

Про це Дінзе повідомила Кримській правозахисній групі за підсумками відвідування Балуха в колонії 17 липня.

Зокрема, за словами Дінзе, Балуху необхідна медична допомога, але до нього не допускають незалежних медиків.

Відео дня

Читайте такожАдвокат в кінці тижня повезе Балуху продукти для виходу з голодування

За інформацією адвоката, у політв'язня "болять нирки, посилилися набряки, але незалежного лікаря та психолога, про допуск яких раніше заявляв Балух, до нього в колонію й досі не пускають".

Також Дінзе повідомила, що неможливо доставити Балуху необхідні після голодовки продукти харчування, оскільки їх передача тепер дуже обмежена у зв'язку з переведенням українця до приміщення камерного типу (ПКТ).

"Нам вдалося лише передати йому нові окуляри. Ми продовжуємо заявляти про допуск фахівців лікаря і психолога в колонію, а також встановлюємо обставини, пов'язані з громадянством Балуха", - сказала захисниця.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ РФ затримала Балуха в окупованому Криму 8 грудня 2016 року, стверджуючи, що на горищі його будинку нібито знайдено 90 набоїв і кілька тротилових шашок.

19 березня 2018 року Балух оголосив безстрокову голодовку на знак протесту проти винесеного йому вироку у справі про зберігання боєприпасів, яку припинив на початку жовтня. За даними адвоката Дмитра Дінзе, у Балуха після понад 200 днів голодовки була підозра на виразку або панкреатит.

5 липня підконтрольний Росії так званий "Роздольненський райсуд" засудив Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ, порушених за нібито зберігання боєприпасів і нібито побиття начальника ІТТ.

3 жовтня так званий "Верховний суд" в окупованому Криму після розгляду апеляції скоротив 5-річний строк ув'язнення Балуха до 4 років і 11 місяців.

З 29 березня 2019 року Балуха тримають у колонії в м. Торжок Тверської області РФ.

Адміністрація колонії під вигаданими приводами кілька разів переводила українця до штрафного ізолятора.

25 червня Балух оголосив нову голодовку. Згідно з його заявою, яку оприлюднила у Facebook омбудсмен Людмила Денісова, знову вдатися до такого радикального кроку його змусили нелюдські умови тримання, зокрема, перебування понад два місяці в штрафному ізоляторі та позбавлення права на зустріч з консулом України.

5 липня Балух припинив голодовку.