Патріарх Філарет / REUTERS

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив про подання позову до суду на Міністерство культури через зняття з реєстрації УПЦ Київського патріархату.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час прес-конференції в Києві.

«Митрополит Епіфаній провів 27 липня священний синод, на якому прийняли рішення про створення комісії з ліквідації не тільки Київської патріархії УПЦ КП, а й передачу всього майна Київського патріархату Київській митрополії (ПЦУ – УНІАН) без нашого відома, без нашого дозволу», - заявив він.

Відео дня

«Що нас особливо турбує, що міністерства і культури, і юстиції теж прийняли рішення про зняття з реєстрації Київської патріархії (УПЦ КП – УНІАН). Цього права вони не мають. Чому не мають? Тому що я не звертався до них про ліквідацію Київської патріархії, а без звернення патріарха або керівника тієї чи іншої єпархії міністерство юстиції та міністерство культури не мають права не реєструвати ні знімати з реєстрації», - додав патріарх.

Філарет зауважив, що всі єпархії ПЦУ перереєстрували свої статути з Київського патріархату на Православну церкву України, а Київська патріархія УПЦ КП не подавала прохання про перереєстрацію на ПЦУ. «Раз ми не подавали, то міністерство юстиції немає права без нашої згоди, без нашого прохання знімати нас з реєстрації, тому ми подали в суд на Міністерство культури, яке незаконно зняло з реєстрації Київську патріархію і Українську православну церкву Київського патріархату», - наголосив він.

Читайте такожУ Мінкульті підтвердили ліквідацію УПЦ КП Філарета

«Суду поки ще не було, але позов ми подали», - додав Філарет.

Як повідомляв УНІАН, почесний патріарх Філарет заявив про намір зберегти УПЦ КП, яка була однією із засновниць єдиної помісної православної церкви України, щоб в Україні під час літургій поминали ім’я київського патріарха.

20 червня збори духовенства і мирян, скликані за ініціативи почесного патріарха Філарета, заявили про "відновлення" Української православної церкви Київського патріархату та несприйняття томосу про автокефалію ПЦУ.

У ПЦУ наголосили, що у зв'язку з тим, що рішенням помісного собору УПЦ Київського патріархату, який відбувся 15 грудня 2018 року в Малій Софії перед Об'єднавчим собором, УПЦ КП як окреме релігійне об’єднання припинила свою діяльність шляхом об'єднання та приєднання до утвореної єдиної помісної Православної церкви України, проведення будь-яких заходів від імені УПЦ КП, зокрема, під назвами її статутних органів (священного синоду, архієрейського і помісного соборів), є незаконним.

24 червня синод Православної церкви України позбавив почесного патріарха ПЦУ Філарета права управління Київською єпархією та передав її митрополиту Епіфанію.

30 липня почесний патріарх Філарет звернувся до міністра юстиції України Павла Петренка з проханням продовжити реєстрацію УПЦ Київського патріархату.

Своєю чергою міністерство культури України виступило із заявою, в якій зазначило, що УПЦ Київського патріархату вже ліквідована.