Суддя скоїв ДТП у січні, а поліцейські намагалися оформити протокол у травні / фото УНІАН

В Одесі активісти оприлюднили відеозапис, на якому суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду Дмитро Запорожан при складанні поліцейськими протоколу про вчинення ним дорожньо-транспортної пригоди висловлюється на їхню адресу нецензурними словами.

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне відео вчора в Facebook опублікувала Одеська організація ВО «Автомайдан».

Дане відео зроблено в травні, коли правоохоронці зупинили Запорожана недалеко від його будинку, щоб скласти протокол у зв'язку з ДТП, скоєною в січні. За даними активістів, в момент вчинення аварії суддя був за кермом Mercedes ML250.

Відео дня

«Черговий «майстер-клас» нахабного спілкування з поліцейськими від одеських суддів і все, що потрібно знати про судову реформу. Це діалог між суддею Одеського апеляційного адміністративного суду Дмитром Запорожаном і поліцейськими», - заявили в організації.

На відео зафіксовано, як поліцейські звертаються до водія, що знаходиться біля автомобіля, на ім'я та по батькові (Дмитро Валерійович), але той в різкій формі відмовляється з ними спілкуватися. При цьому, застосовуючи нецензурну лексику, заявляє, що він для правоохоронців «цар і бог».

Поліцейський намагається заспокоїти порушника і закликає поважати співробітників правоохоронних органів.

Зокрема, на відео чути, як поліцейський вимовляє: «Як ви собі дозволяєте спілкуватися зі співробітниками поліції?». Суддя відповідає: «Можу собі дозволити».

В організації стверджують, що після скоєння ДТП (зіткнення з іншим автомобілем) Запорожан покинув місце події.

«До речі, автомобіль в декларації судді відсутній ... 28 вересня 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України визнала суддю Запорожана доброчесним і таким, що відповідає посаді судді», - сказано в повідомленні.

У правоохоронних органах УНІАН підтвердили факт аварії, зазначивши, що відео знято в травні поточного року, а чоловік «в кадрі» - нібито син колишнього ректора Одеського національного медичного університету Валерія Запорожана. Як зазначається, суддя не впорався з керуванням і врізався в припаркований у дворі автомобіль. При цьому Запорожан-молодший заперечує свою причетність до даної ДТП, а суд не визнав його винним.

Потерпілою стороною є одеситка Анастасія Гринь, яка розповіла УНІАН, що ДТП сталася в січні цього року на Французькому бульварі. За її словами, її автомобіль був припаркований в районі будинку №22, коли в нього врізалася іномарка судді.

Жінка пояснила, що раніше не хотіла оприлюднювати те, що трапилося, але зараз вважає, що без розголосу у справи немає перспективи.

За її словами, є цілий ряд доказів, що підтверджують, хто і коли вчинив ДТП, справу розглядав спочатку Приморський районний суд Одеси. Але Запорожан ні на одне із засідань не з'явився і стверджує, що в його діях немає складу злочину.

«В результаті в Приморському суді справу закрили, але ми це оскаржили. Зараз в апеляційну інстанцію Дмитро Запорожан також не з’являється», - сказала Гринь, пояснивши, що відео зроблено в той момент, коли патрульні хотіли скласти відповідний протокол.

Вона також акцентувала, що суть, в першу чергу, не в матеріальному збитку, а ще й в тому, що суддя її ображає і погрожує.

«Він мені сказав, наприклад, «щоб ти здохла зі своїми дітьми. Можете собі уявити? І це говорить суддя, який сам є батьком малолітніх дітей », - наголосила Гринь.

Наступне засідання заплановано на кінець вересня.

Увага! На відео присутня ненормативна лексика