Норми нового українського правопису ще п'ять років не будуть предметом перевірки в тестах ЗНО / фото УНІАН

Норми нового українського правопису у тестах зовнішнього незалежного оцінювання не будуть предметом перевірки ще як мінімум 5 років.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив виконувач обов’язків директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко на прес-конференції в Києві.

Читайте такожУ 2021 році абітурієнти проходитимуть державну підсумкову атестацію з чотирьох предметів

Відео дня

«Саме зараз на всю Україну ми можемо заявити, що у зв’язку з набуттям чинності новим українським правописом, відповідно до розпорядчого документу Міністерства освіти і науки, впродовж найближчих 5 років нові норми українського правопису, допоки вони не стануть усталеною практикою навчання в закладах загально-середньої освіти, перевірятися в тесті з української мови і літератури не будуть. Тобто не буде завдань, в яких перевірятиметься правильність написання слів «проект» - «проєкт», «кафедра» - «катедра», «аудиторія» - «авдиторія» і таке інше. Це не буде предметом перевірки в тесті ЗНО з мови та літератури», - сказав Бойко.

Як повідомляв УНІАН, 22 травня Кабінет міністрів України ухвалив постанову № 437 "Питання українського правопису", якою схвалено нову редакцію правопису.

МОН рекомендував з 3 червня застосовувати норми та правила нової редакції правопису в усіх сферах суспільного життя, зокрема, в офіційно-діловому стилі мовлення.

За даними Міносвіти, зараз розробляється план імплементації нової редакції українського правопису, що передбачатиме терміни та етапи впровадження змін в освітній процес.

Постанову уряду про затвердження нової редакції українського правопису оскаржує 12-річна дитина, учениця 7-го класу з Херсону Юлія Пиргас. Вона просить суд визначити постанову уряду протиправною та скасувати її.

27 червня проходило підготовче засідання Окружного адмінсуду Києва у справі за позовом неповнолітньої до Кабміну і в ньому було оголошено перерву до 14.00 15 серпня.