День пам’яті загиблих захисників віднині щороку відзначатиметься 29 серпня / фото persha.kr.ua

Волонтери, пошуківці та бійці сьогодні зайняті дуже символічною справою – заготівлею соняхів. Завтра, 29 серпня, українці вперше офіційно відзначатимуть День пам’яті загиблих захисників України. Саме соняхи стали символом пам’яті загиблих українських бійців на Донбасі.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожУ Зеленського розповіли, чому День пам'яті загиблих захисників призначили на 29 серпня

Відзначати День пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, 29 серпня постановив президент Володимир Зеленський. Цю дату було обрано, оскільки 29 серпня 2014 року – день, коли на Сході України загинула найбільша кількість українських військових.

До того ж, у цей час саме поспіли соняхи, але збирати їх було складно, адже в серпні 2014 року в цих соняхах, зокрема, тривали бої й залишалися загиблі українські захисники. Тому сонях – символ скорботи за загиблими на Донбасі українськими воїнами.

Нині ж соняхи заготовляють на завтра бійці, які воювали в Іловайську, і ті, хто розшукував тіла солдатів. Буде зібрано 400 соняхів – за кількістю загиблих, плюс з урахуванням того, що деякі із них можуть зіпсуватися дорогою. Усі соняхи повезуть під стіни Михайлівського Золотоверхого собору, де знаходиться стіна пам’яті.