Коломойський пояснив, що потрібно робити для подолання контрабанди / фото УНІАН

Бізнесмен Ігор Коломойський повідомив, як можна боротися з контрабандою.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню Цензор.

У нього запитали, чи бачить він способи боротьби з контрабандою. "Все абсолютно реально. Є три види контрабанди. Перша - човникова, тут ні до чого боротися. Людям жерти нічого, вони стріляти почнуть, якщо їх не будуть пропускати. Човникова - для себе везе, щось на продаж, нічого страшного, людям якось треба жити, не треба на це звертати поки навіть уваги. Друге - є чорна контрабанда, вона завжди була, є і буде, з нею треба боротися. Чорна контрабанда - це приїхав контейнер і по документам зник. Або приїхали, сказали, що там одне, а там інше, взагалі не заповнили документи, митник закрив очі. І третє - є сіра контрабанда. Тобто приїхали, пересортували, товар назвали один, а там інший, знизили тарифи, занизили митну вартість. Недостовірне декларування", - розповів він.

Відео дня

Читайте такожБурштинова проблема для нового президента. Як Зеленського на Житомирщині зустрічали

Також Коломойський пояснив, що потрібно робити для подолання контрабанди.

"По-перше, чому їдуть розмитнюватись туди, де зручно? Тому що на одну і ту ж позицію на різних митницях різні тарифи! Повністю вирівняти всі тарифи. По-друге, треба для початку криміналізувати статтю про контрабанду, а то у нас за це навіть не затримують. Але спрямована боротьба повинна бути не на човникарів, а на великих контрабандистів типу Курченка. По-третє, штрафи треба встановити в 10 разів вище, ніж можливі заподіяні несплатою податків збитки.

По-четверте, при виявленні контрабанди треба конфісковувати не лише товар, а й транспортний засіб - як знаряддя злочину. І ось так буде наведено порядок. Підкреслюю, боротися зараз треба тільки з великими потоками імпорту, чіпати човникову контрабанду ні в якому разі не можна.

По-п'яте, технічне обладнання на кордоні. Електронні замки, проїзд через сканер, під відеокамери завезення. По-шосте - електронні марки на товар для контролю при імпорті. Витратити треба 20-25 млн. дол на всю країну - і закінчиться історія", - пояснив бізнесмен.

На думку Коломойського, у нас не стоїть питання з контрабандою, "це всього лише питання політичної волі".