Карпюк розповів про катування у російській в'язниці / фото УНІАН

Звільнений із російської в'язниці Микола Карпюк розповів, що його катували у Росії протягом п’яти днів: тримали в залізній клітці, били електричним струмом та не давали спати, вимагаючи зізнатися у тому, що він нібито брав участь в Чеченській війні.

Читайте такожСенцов оприлюднив єдине фото з російської в'язниці

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на прес-конференції в Києві.

Відео дня

«Тортури були з 21 по 25 березня (2014 року), мене щоночі вивозили, під’єднували електричний струм і не давали протягом всього цього часу спати. Повертали в ізолятор тимчасового тримання, там проводили в кімнату для проведення слідства, і там, в цій кімнаті, тримали в металевій клітці розміром один на один метр і не давали спати. Хотіли від мене зізнань, що я брав участь у Чеченській війні», - заявив він.

Карпюк відзначив, що брав участь у двох збройних конфліктах: у придністровському (на боці невизнаного утворення «Придністров’я») та у грузинсько-абхазькому (на боці Грузії) та заперечує свою участь у Чеченській війні.

«Я скажу відверто – я був командиром УНСО у війні в Придністров’ї, я був командиром УНСО у війні в 1993 року в Абхазії, довго там провоював та був поранений, але на Чеченську війну я не відправлявся з огляду на дві причини. Причина перша – на той час у мене була дуже хвора мама, вона і померла в березні 1995 року, і друга – я не підтримував участь нашої організації в цій війні, ми симпатизували і збирали гуманітарну допомогу чеченцям, але для нас тоді було важливо зберегти ситуацію в Криму», - додав він.

За словами Карпюка, після завершення тортур до нього ставилися нормально.

Як повідомляв УНІАН, 7 вересня в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки й 11 політв'язнів. Серед них: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих і Микола Карпюк, Олексій Сізонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.