Ілюстрація / REUTERS

Майже половина (48%) українців не підтримують амністію учасників незаконних збройних формувань, які воюють на стороні так званих «ДНР» та «ЛНР»

Про це свідчать передані УНІАН результати соціологічного дослідження групи «Рейтинг».

Зазначається, що введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу, без російського контингенту, підтримують 55%, проти – 26%.

Відео дня

Крім того, проведення на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей місцевих виборів після здобуття контролю над всієї окупованою територією підтримують 53%, не підтримують – 19%. Проведення на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей місцевих виборів під контролем ОБСЄ підтримують 43% опитаних, не підтримують – 27%.

Читайте такожПристайко запевнив, що у «формулі Штайнмайєра» немає жодного слова про амністію бойовиків

Натомість ряд ініціатив стосовно окупованого Донбасу не користуються підтримкою серед населення. Зокрема, як зазначається в матеріалах, амністію учасників незаконних збройних формувань, які воюють на стороні так званих «ДНР» та «ЛНР» не підтримують 48%, підтримують – 27%. Надання права місцевим радам окупованих територій створювати загони «народної міліції» не підтримують 43%, підтримують – 27%. Введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу, включно з російським контингентом не підтримують 61%, підтримують – лише 17%.

Такі ініціативи, як проведення виборів на непідконтрольних територіях Донбасу за будь-яких умов, амністія учасників незаконних збройних формувань, надання права на створення загонів народної міліції мають відносно більшу підтримку у східних регіонах країни та серед прихильників партії «Опозиційна платформа – За життя».

Натомість введення миротворців ООН на окуповані території Донбасу, але без російського контингенту підтримуються відносно більше мешканцями заходу та центру.

Опитування проводилось 21-25 вересня у формі особистого інтерв’ю (face-to-face). Дослідження охопило 2000 респондентів з числа населення України. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2%.

Як повідомляв УНІАН, президент України Володимир Зеленський наголошує, що наразі питання амністії осіб, які мають відношення до підтримки контрольованих Росією бойовиків або до війни на Донбасі, не обговорюється.