Фото УНІАН

Співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад України (ВААД) Андрій Адамовський закликав припинити інсинуації навколо персон донорів проекту меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», а замість цього спрямувати всі сили на об'єднання навколо роботи над його створенням.

Про це йдеться в заяві Адамовского.

«Як співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад України (ВААД), я висловлюю підтримку проекту меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Багато років не вщухають суперечки навколо «Бабиного Яру», але важливо одне – всі сторони єдині в розумінні, що давно пора увічнити пам'ять про всіх жертв трагедії. Розповісти про причини трагедії. Зробити все можливе, щоб подібне більше ніколи не повторилося», – заявив Адамовський.

Відео дня

При цьому він підкреслив, що проект став можливий завдяки підтримці людей з усього світу, які об'єдналися заради «великої мети».

«Серед них Михайло Фрідман і Герман Хан, яких я знаю багато років. Я впевнений, що настав час припинити спекуляції навколо так званого російського сліду і підтримати тих, хто нарешті зрушив ситуацію з мертвої точки і, незважаючи на всі перешкоди, працює над створенням меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», – заявив співпрезидент ВААД.

Адамовський акцентував особливу увагу на просвітницькій місії проекту – гідно вшанувати пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру, сприяти гуманізації людства шляхом збереження і вивчення історії Голокосту.

Він також підкреслив, що проект базується на науковому підході до минулого та його міжнародне значення важко переоцінити. Створення дослідницького центру, що спеціалізується на Голокості й інших злочинах, вчинених на територіях України, колишнього Радянського Союзу та Східної Європи, – це унікальний шанс для України отримати музей світового рівня і значення.

«У країнах Європи, Ізраїлі і навіть в Сполучених Штатах є меморіальні центри, музеї, інституції, які розповідають про трагедію Голокосту. Вони є потужними організаціями, які сприяють розвитку громадянського суспільства завдяки вивченню однієї з наймасштабніших трагедій в історії людства. Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» стане першим в Україні центром, що системно працює з темою «Голокост від куль». Інституція заповнить прогалину в глобальному ландшафті мемориалізації Голокосту», – зазначив Адамовський.