В прокуратуру звернувся представник президента в Криму Антон Кориневич / фото УНІАН

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного позбавлення волі українського активіста Олега Приходька на тимчасово окупованому півострові.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АР Крим.

Читайте також"Чому вона не відвідує Крим?": Глава Меджлісу розкритикував місію ОБСЄ

Відео дня

"Сьогодні за фактом незаконного позбавлення волі громадянина України на території тимчасово окупованого півострова прокуратурою АР Крим розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст.146 КК України (незаконне позбавлення волі). Підставою для відкриття кримінального провадження слугувало звернення представника президента України в АР Крим Антона Кориневича", - сказано в повідомленні.

У прокуратурі додали, що органи окупаційної влади на тимчасово окупованій території АР Крим продовжують реалізовувати політику держави-окупанта, яка спрямована на переслідування проукраїнські налаштованого населення півострову.

"Вищезазначений громадянин вже піддавався незаконним діям з боку "правоохоронних" органів РФ. У 2016 так звані "силовики" незаконно затримували зазначеного громадянина України, а у 2019 році проводили незаконні обшуки в домоволодінні чоловіка на тимчасово окупованій території АР Крим", - нагадали в прокуратурі.

Як повідомляв УНІАН, у червні 2016 року російські силовики затримували Приходька за українські номерні знаки на автомобілі.

У лютому 2019 року співробітники ФСБ провели обшук у будинку Приходька в селі Оріхове Сакського району. Силовики вилучили в нього українську символіку, прапори партії «Свобода», червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку та домашні CD-диски. Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність та зв'язки на материковій частині України.

9 жовтня 2019 року співробітники ФСБ провели обшук у будинку активіста й затримали його, 10 жовтня затримали його дружину.

Стосовно Приходька окупанти відкрили кримінальну справу за ч. 1 ст. 30 (готування до злочину і замах на злочин), ч. 1 ст. 205 (підготовка терористичного акту) та ч. 1 ст. 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, незаконні виготовлення, переробка або ремонт вибухових пристроїв) КК РФ.

Сьогодні, 10 жовтня, підконтрольний Кремлю так званий "Київський районний суд" в окупованому Сімферополі обрав Приходьку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 10 грудня.