Забудовник має розібрати 4 поверхи будинку-монстра на київському Подолі / фото УНІАН

У Києві суд зобов’язав забудовника за власний рахунок розібрати 4 поверхи "будинку-монстра" на Подолі.

Як повідомляє Судова влада України, Господарський суд Києва завершив розгляд справи щодо знесення надбудови житлово-офісного комплексу на вул. Нижній Вал, 27-29.

Позов про знесення самочинно збудованої надбудови був поданий у 2014 році Київською міською радою як уповноваженою особою на розпорядження земельною ділянкою територіальної громади, на якій ведеться незаконне будівництво.

Відео дня

Читайте такожСуд скасував дозвіл на будівництво скандального житлового комплексу на Осокорках

"27 листопада 2019 року Господарським судом міста Києва ухвалено рішення у справі №910/27779/14 за вказаним позовом, яким зобов’язано відповідача за власний рахунок знести самочинно збудовану надбудову, що споруджена вище восьмого надземного поверху будівлі житлово-офісного комплексу на вул. Нижній Вал, 27-29 в Подільському районі Києва", - йдеться у повідомленні.

Зауважується, що задовольняючи позовні вимоги, суд виходив із того, що замовник будівництва - ТОВ "Пателі лізинг" здійснює самочинне будівництво, оскільки надбудова у житлово-офісному комплексі на вказаній земельній ділянці будується без отримання вихідних даних та відповідних дозволів на будівельні роботи, а також з суттєвим порушенням державних будівельних норм (ДБН), інших державних стандартів з питань будівництва та всупереч позитивним комплексним висновкам державної експертизи ДП "Укрдержбудекспертиза".

Як повідомляв УНІАН, 26 листопада віце-президент Національної спілки архітекторів України Олена Олійник на прес-конференції в КМДА щодо "будинку-монстра" наголосила, що земельна ділянка, на якій зведено будівлю, розміщена у щонайменше п’яти охоронних зонах, зокрема у центральному історичному ареалі, і більш того, примикає до охоронних зон 17-ти пам’яток архітектури або історії. За словами експерта, на цій території можна лише здійснювати реконструкцію, реставрацію будівель та адаптувати нові споруди до загального історичного ансамблю.

"Тому поверховість її повинна бути не вищою за оточуючу існуючу забудову. Цей же будинок ("монстр" - УНІАН) виходить за межі існуючої забудови щонайменше на 6-8 поверхів", - підкреслила Олійник.

За її словами, Національна спілка архітекторів України готова безкоштовно розробити проект демонтажних робіт зайвих поверхів.

Читайте такожВійна з будівельною корупцією: осада та штурм

За її словами, сучасний стан ведення будівельних робіт дозволяє без жодних перешкод демонтувати до 8 поверхів будинку. І що згідно з аналізом, у конструкціях нижніх поверхів будинку після зняття навантаження не відбудеться жодних негативних змін. Процес демонтажу триватиме кілька днів. Зараз будинок має 12 поверхів.

Як відомо, кияни назвали новобудову на Подолі "монстром" і просили владу відреагувати на будівництво, що здійснює ТОВ "Пателі Лізінг" в історичному районі столиці.

17 грудня 2015 року Київрада відмовила ТОВ "Пателі Лізінг" у поновленні договору оренди земельної ділянки для будівництва житлово-офісного комплексу на вул. Нижній Вал, 27-29 у Подільському районі та зобов’язала компанію привести новобудову до затверджених проектних норм та у відповідність до архітектурно-будівельних вимог.

Строк договору оренди сплив 14 грудня 2015 року.