Експерти переконані, що будинок небезпечний для проживання / kyiv.online

Влада Києва та експерти заявляють, що новобудова на вул. Нижній Вал, 27-29, так званий «Будинок-монстр на Подолі» не тільки порушує вимоги забудови території, а й є небезпечним для проживання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося сьогодні на прес-конференції у міській держадміністрації, у якій взяли участь радник Київського міського голови Максим Бахматов; радник мера, член Комісії з перевірки інформації щодо об’єктів будівництва, які викликають суспільний резонанс на території міста, Володимир Бондаренко; депутат Київради Ольга Балицька та віце-президент Національної спілки архітекторів України Олена Олійник.

Читайте такожУ Києві заборонили в’їзд вантажівок у години пікЗа словами Бахматова, завтра Господарський суд Києва розглядатиме справу щодо законності цього будівництва. Він висловив сподівання, що суд підтримає позицію міської влади та дослухається висновків експертів, і що відповідне рішення про демонтаж декількох поверхів буде прийнято найближчим часом.

Відео дня

Своєю чергою Балицька нагадала, що Київрада у 2015 році відмовилась продовжувати чинність договору оренди земельної ділянки під цією спорудою, й таким чином будинок не може бути введений в експлуатацію. За словами депутата, забудовник порушив низку законів: пам’яткоохоронне, земельне, містобудівне.

Разом з тим вона наголосила, що жити у цьому будинку небезпечно, адже його споруджено над метро і мережами стратегічного значення.

«І що найважливіше – ця будівля є порушенням Конституції України, права кожної людини на життя. Я повернусь до головного моменту. Земельна ділянка, на якій вона розташована, довгий час стояла незабудована. Забудовувати її не можна було взагалі. Там знаходяться інженерні мережі стратегічного значення: лінія метрополітену низького залягання, два міських колектори, кабельна мережа високої напруги, газопровід, водогін, тепломережа. Я не є експертом у містобудуванні, але те, що чула від фахівців, це якщо цю будівлю заселити просто зараз, заїдуть усі люди, які там потенційно можуть жити та завезуть меблі, вона просто впаде в метрополітен. Це кричуще порушення права людини на життя, і це порушення робиться забудовником», – наголосила Балицька.

Вона зазначила, що будівля не є монолітом, що дозволяє здійснити демонтаж верхніх поверхів, не пошкодивши споруду нижче.

Читайте такожУ Києві забудовник незаконно знищив садибу XIX століття - КМДА«На сьогоднішній день, питання, яке поставлено в суді, – це законність спорудження цієї будівлі та можливість демонтажу надлишково збудованих поверхів. З вивчення документації та спілкування з експертами – взагалі будівництво на цій території було неможливим. Але певна документація забудовником все ж таки була отримана. Тому ми не можемо зовсім категорично «рубати», бо суд явно не вирішить, що можна так зробити. Але експертами наразі чітко встановлено, що допустима висотність цієї будівлі 4 поверхи. Відповідно до експертного висновку Київського науково-дослідного інституту судових експертиз та усіх експертів, решта поверхів мають бути демонтованими», – зазначила Балицька.

Своєю чергою Олійник підтвердила тези Балицької. Вона наголосила, що земельна ділянка, на якій зведено будівлю, розміщена у щонайменше 5 охоронних зонах, зокрема у центральному історичному ареалі, і більш того, примикає до охоронних зон 17-ти пам’яток архітектури або історії. За словами експерта, на цій території можна лише здійснювати реконструкцію, реставрацію будівель та адаптувати нові споруди до загального історичного ансамблю.

«Тому поверховість її повинна бути не вищою за оточуючу існуючу забудову. Цей же будинок («монстр» – УНІАН) виходить за межі існуючої забудови щонайменше на 6-8 поверхів», – підкреслила Олійник.

За її словами, Національна спілка архітекторів України готова безкоштовно розробити проект демонтажних робіт зайвих поверхів.

«Сучасний стан ведення будівельних робіт дозволяє без жодних перешкод демонтувати до 8 поверхів будинку», – сказала Олійник.

За її словами, аналіз підтверджує, що у конструкціях нижніх поверхів будинку після зняття навантаження не відбудеться жодних негативних змін.

«Для забезпеченості цілісності просторової системи необхідно в процесі демонтажу вивільнити частину арматури на позначці 4-го поверху. Робота навіть не потребує спеціальних механізмів. Баштові крани, які можуть знадобитися для демонтажу, можуть розміщуватися на вулиці Нижній Вал. Процес демонтажу триватиме кілька днів. На цей час можливе перекриття вулиці та відведення руху», – процитувала Олійник висновки експертів.

Водночас Бондаренко зазначив, що приміщення верхніх поверхів будівлі не передбачені під квартири, а мають планування під хостели, а отже жодні інвестори не мають постраждати після рішення суду про демонтаж частини поверхів.

Бахматов також заявив, що, за висновком столичного управління ДСНС від 2014 року, будівля є небезпечною для проживання, бо облицювання зовнішніх стін будинку виконувалось за допомогою горючих матеріалів. Після того, за його словами, перевірки не проводились.

«Отже ми маємо реально небезпечну будівлю для тих, хто купив там квартиру, на жаль», – сказав Бахматов.

Читайте такожУ Києві "пожертвували" частиною дендропарку для вентиляції гілки метро на ВиноградарЩодо того, за чий кошт здійснюватиметься демонтаж, він припустив, що будуть залучені підрядні організації, а далі в судовому порядку місто вирішуватиме, хто компенсуватиме вартість виконаних робіт.

Балицька додала, що, відповідно до чинного законодавства, демонтаж незаконних поверхів має здійснюватися за рахунок забудовника – особи, яка вчинила правопорушення.

«Якщо доведеться здійснювати їх за рахунок інших коштів, то кошти в подальшому будуть стягнуті з забудовника в порядку регресу», – сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, 17 грудня 2015 р Київрада відмовила ТОВ «Пателі Лізінг» у поновленні договору оренди земельної ділянки для будівництва житлово-офісного комплексу на вул. Нижній Вал, 27-29 у Подільському районі та зобов’язала компанію привести новобудову до затверджених проектних норм та у відповідність до архітектурно-будівельних вимог.

Строк договору оренди сплив 14 грудня 2015 року.

Як відомо, кияни назвали новобудову на Подолі «монстром» і просили владу відреагувати на будівництво, що здійснює ТОВ «Пателі Лізінг» в історичному районі столиці.