Ілюстрація REUTERS

Адвокат Назім Шейхмамбетов озвучив прізвища заарештованих окупантами кримських татар, чий стан здоров'я погіршується в умовах СІЗО, вони потребують негайного лікування.

Читайте такожРосійський "суд" засудив 6 фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" до багаторічних термінів

Про це адвокат сказав на зустрічі активістів громадської ініціативи "Кримська солідарність" сьогодні в Євпаторії, повідомляє Крим.Реалії.

Відео дня

Мова йде про фігурантів другого сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Сервета Газієва, Джеміля Гафарова, Шабана Умерова, Енвера Омерова та Асана Янікова.

За словами адвоката, у кожного з цих людей є низка захворювань, які вимагають або термінової операції, або невідкладної госпіталізації: Шабан Умеров скаржиться на нестерпні болі, печіння в області серця. Виміряти артеріальний тиск немає можливості. Відповідно, які саме пігулки йому потрібно приймати – невідомо. То від підвищеного, то від зниженого артеріального тиску.

У Сервета Газієва, зазначає адвокат, болі в області кишківника, серця, страждає підвищеним артеріальним тиском. Також болі в нозі настільки сильні, що він ногу волочить за собою. Обстеження з подальшим лікуванням не проводиться.

Енвер Омеров потребує термінової операції, приймає ліки, які висилають родичі. Але навіть ці медикаменти не знімають необхідність термінової операції.

У Асана Янікова – кишкова непрохідність, проблеми з серцем (неповна блокада ніжки), монетоподібна екзема.

Джемилю Гафарову необхідний діаліз або заміна нирки. У нього третя група інвалідності. Турбує подагра через підвищення сечовини. Ненадання своєчасної медичної допомоги може спричинити незворотні наслідки – смерть, зазначив адвокат.

Шейхмамбетов також заявив, що всі названі люди неодноразово були етаповані з місця на місце. Після чого їх стан погіршувався.

Довідка УНІАН. 27 березня в окупованому Криму пройшли обшуки в десятках будинків кримських татар, в тому числі активістів громадського об'єднання "Кримська солідарність".

27-29 березня російські силовики затримали 23 кримських татар, з них троє перебували у Ростові-на-Дону. Пізніше були затримані кримські татари Раїм Айвазов та Ескендер Сулейманов, яких слідчі також включили у провадження даної кримінальної справи.

Татар, затриманих у Криму, після рішення підконтрольного Кремлю сімферопольського суду про їхній арешт незаконно вивезли до РФ.

Проти них порушені справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). Зокрема, їх звинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір".

З вересня по листопад майже всіх фігурантів другий сімферопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір" етапували з РФ в Крим для проведення слідчих заходів, у тому числі впізнання засекреченим свідком.

Всім фігурантам справи продовжили арешти до середини лютого 2020 року.