Сьогодні у Житомирі презентували невідомі картини відомого українського живописця Миколи Максименка.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, презентація  полотен живописця відбулася у Житомирському краєзнавчому музеї.

Підготувала та провела її вдова художника Валентина Забродська.

Участь у заході взяли журналісти, мистецтвознавці, друзі Максименка, його учні, а також творча інтелігенція.

Забродська розповіла, що представлені сьогодні картини Максименка до сьогодні невідомі і знайдені вони були випадково у творчій майстерні живописця вже після його смерті. Мова йде про пейзажі, натюрморти, портрети, які раніше ще не експонувалися і сьогодні їх виставлено вперше. Мистецтвознавці зазначали на зустрічі, що сьогоднішня подія є унікальною, оскільки презентовані сьогодні роботи Максименка раніше ніде не виставлялися. Йдеться про такі роботи, як “ На пасовиську”, “ Дівчина. Оголена”, виконане мішаною технікою полотно” Березнева мелодія”, пастель “ Відпочинок” та інші.

Читайте такожУ Львові створили карту, яка показує різноманітність українських вишиванок (фоторепортаж)

Як повідомляв УНІАН, Житомирський обласний літературний музей 7 березня минулого року отримав особисті речі народного художника України  Максименка – картини, макети, вітальні листівки.

Передача речей відомого пейзажиста пройшла 8 березня 2018 року  в рамках відзначення 204-ї річниці з дня народження Шевченка.

Живописець кожні п’ять років змінював манеру письма і писав картини тільки з натури.

Нагадаємо,  Микола Максименко ( 1924 - 1916) – український живописець, народний художник України, лауреат Шевченківської премії за серію пейзажів «Україно моя» в 1992 році. Входить в десятку відомих постатей сучасності, які народилися на Житомирщині. Художник був майстром у таких жанрах, як  пейзаж, портрет та натюрморт. За свої картини він отримав світове визнання. Роботи художника представлені у більш ніж 30 музеях України і світу (Японія, Кіпр, Франція, Італія, Польща, Болгарія та інших),  також вони є у багатьох приватних колекціях. Як повідомляв УНІАН, Максименко помер 11 вересня 2016 року у Житомирі.