Наразі відкрите кримінальне провадження, триває слідство / фото прокуратури Сумської області

На Сумщині під процесуальним керівництвом прокуратури області співробітники податкової міліції Головного управління ДФС в області ліквідували незаконну схему закупівлі та експорту пуху і пір’я, через яку протягом 2018-2019 років було проведено операцій на загальну суму понад 50 мільйонів гривень.

Читайте такожОдеських чиновників підозрюють у привласненні 100 мільйонів гривеньЯк повідомили УНІАН у прес-службі прокуратури Сумської області, в рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 212 (умисне ухилення від сплати податків…, вчинене за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах) Кримінального кодексу України встановлено групу осіб, які організували та забезпечували функціонування вказаної схеми.

Згідно із повідомленням, у своїй діяльності фігуранти використовували підконтрольні компанії – суб’єкти ЗЕД та низку пов’язаних фізичних осіб-підприємців, від імені яких здійснювалася закупівля пухо-пір’яної суміші у населення за готівку.

Відео дня

Надалі вказану продукцію переробляли в складських приміщеннях на спеціальних верстатах та експортували до Російської Федерації, Литви та Німеччини на адресу підконтрольних підприємств-нерезидентів за заниженими цінами. В обліку підконтрольних компаній-експортерів придбання сировини документально відображалось, як закупівля у підконтрольних фізичних осіб-підприємців.

«Разом з тим, під час експорту готової продукції фігуранти підробляли пакети документів, необхідних для митного оформлення товарів, в яких значно занижували ціну продукції, що давало змогу документально занижувати валютну виручку та ухилятися від сплати податків. При цьому частину виручки підконтрольні нерезиденти повертали організаторам готівкою», – зазначає прес-служба відомства.

Під час обшуків вилучили 4 тисячі 232 мішки пухо-пір’яної суміші / Фото прокуратури Сумської області

На підставі ухвал суду в офісних та нежитлових приміщеннях, якими користувалися фігуранти в м Суми та Сумській області, 18 грудня проведено санкціоновані обшуки.

«За результатами обшуків з незаконного обігу вилучено 4 тисячі 232 мішки пухо-пір’яної суміші загальною вартістю близько 34 мільйонів гривень, чорнові записи, первинну бухгалтерську документацію, відеореєстратор, електронні носії інформації та комп’ютерну техніку, а також необліковані готівкові грошові кошти у вітчизняній та іноземній валютах (євро, долари, рублі) в еквіваленті на загальну суму близько 3,4 мільйона гривень», – йдеться у повідомленні.