У Київському слідчому ізоляторі виявлено ряд суттєвих порушень прав ув’язнених / фото УНІАН

Моніторингова група Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людей виявила ряд суттєвих порушень прав ув’язнених у Київському слідчому ізоляторі.

Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

«Під час моніторингу виявлено ряд суттєвих порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту. Зокрема встановлено, що внаслідок постійного порушення в установі вимог щодо роздільного тримання, серед в’язнів наявні конфлікти, що можуть призвести до тяжких наслідків, наприклад, масових заворушень», - повідомили в секретаріаті омбудсмена.

Відео дня

Читайте такожВ Одеському СІЗО ув'язнених незаконно утримували в карцерах - прокуратура

Крім того, монітори виявили, що більшість камер установи не забезпечені належним штучним освітленням, мають надмірну загратованість вікон, стіни в деяких камерах вологі та вкриті грибком. Зазначені приміщення не обладнано бачками з питною кип’яченою водою та припливно-витяжною вентиляцією. Через відсутність вентиляції та куріння у камерах ув’язнені позбавлені можливості дихати свіжим повітрям. Більшість камер підлягають проведенню поточного ремонту.

Водночас, як наголошується, в окремих камерах слідчого ізолятору досі відсутні шибки та не працює система опалення. Через це в’язням доводиться закривати вікна ковдрами та спати у верхньому одязі. На вимогу моніторингової групи вказаний недолік було негайно усунуто працівниками установи.

"Моніторами виявлено факти, коли в’язні не були забезпечені спальним місцем, у зв’язку із чим вони змушені спати по черзі, або на підлозі камери, що є грубим порушенням при розміщенні осіб у слідчому ізоляторі. При цьому було виявлено камери у новому корпусі, які перебувають у зразково-показовому стані та не використовуються. Під час спілкування з родичами в’язнів встановлено, що в слідчому ізоляторі досі не розв'язано питання із забезпеченням речовим майном", - йдеться у повідомленні.

Також під час моніторингового візиту було встановлено порушення права ув’язнених на охорону здоров’я та медичну допомогу.

«Засуджені та ув’язнені, які прибувають до слідчого ізолятора, не проходять санітарну обробку, через що медичні працівники не контролюють стан їхнього здоров’я під час утримання в установі. Крім того, в’язні які направляються з різних областей України для розгляду справ в судах міста Києва та проведення судово-психіатричної експертизи, утримуються в Київському слідчому ізоляторі без первинного медичного огляду, а стан їхнього здоров’я під час утримання в установі не контролюється», - заявили в секретаріаті уповноваженого.

Разом з тим виявлено, що через недостатнє фінансування на ремонт рентгенологічний кабінет утримується вкрай незадовільному санітарно-технічному стані: стіни вражені пліснявою, вода відсутня, каналізаційна мережа фактично не функціонує.

«Обладнання застаріле, рентгенологічний та флюорографічний апарат не працює. Внаслідок чого відсутня можливість проведення флюорографічного обстеження органів грудної клітини в’язням. Так під час візиту було виявлено 20 в’язнів, які перебували в контакті з хворими на туберкульоз та яким протягом тривалого часу не було проведено дослідження, що свідчить про неналежне надання медичної допомоги та недотримання вимог інфекційного контролю за туберкульозом», - наголосили в секретаріаті.

За результатом моніторингового візиту до СІЗО Міністерству юстиції, Офісу генпрокурора та іншим органам влади буде спрямовано відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав в’язнів та наданням рекомендацій щодо їх усунення.