Ілюстрація / REUTERS

Журналісти розпитали місцевих мешканців Нових Санжар Полтавської області про вчорашні протести та про те, що вони думають про евакуацію українців з Китаю у їхній санаторій.

Про це повідомив журналіст ТСН з місця подій в ефірі "Сніданку з 1+1".

"У центрі Санжар ситуація абсолютно спокійна, люди йдуть на роботу, у власних справах. Ранок повністю спокійний", - розповів він.

Читайте також"Не п’ятизірковий готель": у МОЗ розповіли про умови проживання евакуйованих з Китаю

Журналіст запитав у місцевих мешканців, як вони ставлять до того, що до у їхнє селище привезли евакуйованих з Китаю українців та іноземців.

"Я не проти людей, але якось воно не так робиться. Якщо літак сідав у Києві, навіщо з Києва везти в Харків, чому в Києві не залишили їх. Або в тому самому Харкові, там же також багато цих пансіонатів. А проти людей я нічого не маю, там міг бути мій онук і ще хтось. Просто, якось треба було робити цивілізованіше. Про все дізналися тільки зранку і всі збушувалися. Точно ж ніхто не знав, чи вони заражені, чи ні", - сказав один місцевий мешканець.

"Проти своїх людей ми нічого не маємо, проти наших громадян, але чому привезли іноземців. Є у селі сільська рада, але ніхто нікого не повідомляв, ніхто нічого не знав", - наголосила жінка.

"Треба людей було попередити. Ви бачили, як людей в інших країнах зустрічали, їх відвозили на військову базу. А у Санжарах санаторій знаходиться у центрі, тому не приведи бог, щось станеться. Проти людей, в цілому, ніхто нічого немає, але керівництво так повелося, самим паскудним чином. І дивиться що зробили: тепер Санжари зганьбили на всю Україну, що тут такі нелюди живуть", - розповів санжарівець.

"Якби нам сказали, що вони дійсно їдуть сюди не хворі. У мене дитина, я теж переживаю. У нас місто маленьке, якщо ми захворіємо, то дитину за свою зарплату я не врятую. Місцевих жителів не попередили, може чиновники знали заздалегідь, але просто можна було якось сказати, якось оголосити це (що везуть здорових людей - ред.)", - наголосила мешканка селища.

"Мені просто сумно за тих людей, які жбурляли каміння та не підтримали тих людей", - сказала жінка з сльозами на очах. 

Як повідомляв УНІАН, 20 лютого у Нових Санжарах Полтавської області місцеві жителі протестували проти прибуття у медичний центр МВС, розташований в їхньому населеному пункті, евакуйованих з Китаю громадян України та іноземців. Протестувальники кидали каміння в автобуси з евакуйованими громадянами. Під час протистояння 9 правоохоронців отримали поранення. Поліція за фактом подій у Нових Санжарах відкрила два кримінальні провадження - за фактом масових заворушень і насильства щодо правоохоронців.

У зв'язку з протестами місцевих жителів до Нових Санжар того ж дня вилетів прем'єр-міністр Олексій Гончарук. На місці Гончарук запевнив, що усі евакуйовані з Китаю громадяни, які перебувають у медцентрі, пройшли перевірку і не мають симптомів гострих респіраторних захворювань.

21 лютого поліція відпустила 23 з 24 найбільш агресивних осіб, затриманих під час протестів, одну особу залишили під вартою.

Співробітники Держприкордонслужби усього оформили 94 осіб, які прибули спецрейсом із Китаю. На борту літака - 22 особи-члени екіпажу і супроводжувальний медперсонал, а також 72 пасажири. Серед евакуйованих українців - родина з 8-річним сином, молода пара, 20-річні студенти.

Протягом 14 днів люди перебуватимуть у медцентрі «Нові Санжари» в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарно-епідемічного контролю і безпеки. Разом з евакуйованими з Китаю громадянами в обсервації перебуватиме і міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.