Рябошапка не виключив, що в цій роботі могли бути й помилки / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка високо оцінює перший етап переатестації прокурорів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час "Форуму реформ: на шляху до Вільнюса", відповідаючи на запитання, як він оцінює переатестацію прокурорів ще Генеральної прокуратури.

"Я оцінюю те, як ми пройшли перший етап переатестації, дуже високо. І мені здається, що те, що зробили ми, такого не робили до цього не лише в Україні, а мабуть, в усій Східній Європі. Тому ми можемо бути свого роду лідерами цього процесу і надалі ділитися цим позитивним досвідом", - заявив генпрокурор.

Відео дня

За словами Рябошапки, під час першого етапу переатестації "ми позбулися 55% прокурорів". "Це Офіс генерального прокурора, центральний апарат. Це ті люди, які не здали тести на знання законодавства чи на загальні здібності, а також не пройшли перевірку на доброчесність", - пояснив Рябошапка.

Читайте такожЖурналісти знайшли у Франції будинок Рябошапки за півмільйона євро (фото)

Він не виключив, що в цій роботі могли бути й "помилки" чи "суб'єктивний фактор", внаслідок чого система оцінювання могла "спрацювати не так, як би ми хотіли".

"Але ми не бачили таких критичних помилок чи результатів оцінювання... Багато позовів є в судах. Я не бачу, чесно кажучи, перспективи у цих позовів. Але зрозуміло, що українська судова система - непередбачувана, живе своїм життям. Але ми усе одно будемо сподіватися на об'єктивний результат", - сказав Рябошапка.

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня 2019 року набув чинності закон про реформу органів прокуратури, яким передбачено створення Офісу генерального прокурора замість Генеральної прокуратури України.

26 грудня 2019 року Рябошапка повідомив, що з 1 тис. 339 прокурорів після проходження всіх процедур переатестації - тесту на законодавство, оцінки здібностей, перевірки на доброчесність - у ГПУ залишилось 610 прокурорів, яким запропоновано перейти до Офісу генпрокурора. «З 2,5 тис. працівників ГПУ в новому офісі працюватимуть лише 1,5 тис.», - зауважив Рябошапка.

2 січня цього року розпочав роботу Офіс генерального прокурора України.