В Україні зріс рівень свободи, але залишаються проблеми з корупцією та нападами на журналістів / фото УНІАН

В Україні покращилася ситуація зі свободою, але країна залишається «частково вільною». Непідконтрольні території Донбасу та окупований Росією Крим назвали невільними територіями.

Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House «Свобода у світі 2019».

Читайте також"Невільні території": у Freedom House оцінили ситуацію в ОРДЛО та окупованому Криму

Відео дня

У цьогорічному рейтингу свободи Україна піднялася на дві позиції — з 60 на 62.

Загалом експерти аналізували ситуацію в 195 країнах та територіях. Так, 83 із них визнали «вільними», 63 — «частково вільними» та 49 — «невільними».

Так, у звіті йдеться про те, що після революції у 2014 році, Україна ухвалила «позитивні реформи», проте залишається проблема з корупцією.

«Часто відбуваються напади на журналістів, громадських активістів та представників меншин; при цьому працівники поліції часто неналежним чином реагують на такі порушення», — зазначили експерти.

У звіті згадали про напад на черкаського журналіста Вадима Комарова, після якого він впав у кому та через 40 днів помер. Також згадали про затримання трьох підозрюваних у вбивстві журналіста Павла Шеремета.

На думку експертів, в українському медіапросторі спостерігається плюралізм думок, але велика кількість ЗМІ також перебувають у власності та під контролем бізнес-магнатів.

«Президент Зеленський отримав значну підтримку від медіа, підконтрольних магнату Ігорю Коломойському, пов’язаному із банківським бізнесом. Інші партії також висвітлюються у позитивному ключі у дружніх до них ЗМІ», — йдеться у звіті.

Експерти наголосили, що Зеленський іноді відмовляється відповідати на питання журналістів, а його співробітники періодично не допускали журналістів до приміщень, які вони за законом мають право відвідувати.

Нагадаємо, торік Freedom House зазначило, що рівень свобод в Україні дещо погіршився.