Російські слідчі можуть пред'явити звинувачення Мустафі Джемілєву / фото УНІАН

У Криму співробітники російського слідчого комітету мають намір 10 квітня висунути звинувачення лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

Про це повідомляє Крим.Реалії.

"Дружина зателефонувала і сказала, що прийшли ФСБшники, дали якусь повістку і просять під її розписку це повідомлення. Я сказав, щоб жодних розписок не давала. Якщо хочуть, то нехай так дадуть. Вони давно порушували це. Просто в порядку залякування у зв'язку з майбутнім маршем (на Крим)", - розповів Джемілєв.

Відео дня

Згідно з копією повідомлення, яку Джемілєв передав виданню "Українська правда", лідера кримськотатарського народу звинувачують за ч. 3 ст. 322 Кримінального кодексу Росії "Незаконне перетинання державного кордону Росії", ч. 1 ст. 222 "Незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів" і ч. 1 ст. 224 "Недбале зберігання вогнепальної зброї, яке створило умови для її використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки".

Читайте такожСписки вже готові: Джемілєв розповів, як обмінюватимуть кримських татар

Джемілєву запропонували надіслати замість себе адвоката в управління Слідкому в Сімферополі.

Після анексії Криму Росією на початку 2014 року лідерам кримських татар Рефату Чубарову і Джемілєву російська влада заборонила в'їзд на півострів на п'ять років.

20 січня 2016 року кримський адвокат Джеміль Темишев повідомив про заочний арешт Джемілєва за рішенням підконтрольного Росії Київського районного суду в Сімферополі. Цю інформацію пізніше підтвердила колишній російський прокурор Криму Наталія Поклонська.

За інформацією Темишева, російські органи звинувачують Джемілєва у незаконному перетинанні адмінкордону з Кримом 3 травня 2014 року в Армянську. Російське слідство посилається на те, що Джемілєву вже був заборонений російською владою в'їзд на територію півострова.

У МЗС України засудили заочний арешт Мустафи Джемілєва російським судом.