REUTERS

На цьому наголосив заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександр Литвиненко під час презентації матеріалів дослідження на тему «Крим. Війна: передумови російської агресії» сьогодні в Києві, повідомляє прес-служба відомства.

«Упокорення України – це російська стратегічна мета, яка виникла не сьогодні, не вчора і навіть не 300 років тому», - сказав Литвиненко.

За його словами, після 1991 року росіяни закріпили ідеї відновлення єдності пострадянських країн в основних документах стратегічного планування, що нині діють в Російській Федерації і визначають основні напрями її дій. Для досягнення цієї мети, переконаний заступник Секретаря РНБО України, використовували широкий арсенал політичних, економічних, енергетичних та інформаційно-пропагандистських заходів. «Цілі Російської Федерації ніколи не обмежувалися конкретними регіонами, завжди йшлося про всю Українську державу», - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожРосія відправила на Донбас перший в цьому році "гуманітарний конвой"

Литвиненко повідомив, що з цією метою Російська Федерація сформувала широку багатоваріантну стратегію дій: зокрема, головним інструментом отримання контролю над Україною мирним шляхом був політичний режим, що стало можливим після приходу до влади Януковича. «Якщо ж Росія втратила б контроль над ним, вони планували силовий шлях», - сказав заступник Секретаря РНБО України.

Читайте такожЧерез постійні обстріли бойовиків у Мар'їнці закрили КПП

Литвиненко назвав два сценарії, розроблених керівництвом Росії. «Після перемоги Майдану і втечі Януковича росіяни діяли відповідно до двох попередньо запланованих шляхів: перший і більш важливий для них – відновлення в Україні влади попереднього режиму. Ми бачили, як вони йшли цим шляхом, намагаючись легітимізувати президента Віктора Януковича за допомогою російських військ. Крім того, розпочались масштабні військові приготування, і росіяни активізувались у військовій присутності на світовій арені», - сказав він.

Литвиненко додав, що другим сценарієм був сценарій відторгнення Криму і південно-східних областей України. «Як за командою 1 березня почалися активні дестабілізаційні заходи в дев’яти областях України. Характерно, що тільки 6 квітня одночасні штурми адміністративних будівель відбувалися в кількох непов’язаних один з одним регіонах – у Харкові, Донецьку, Луганську, що свідчить про чітку спланованість», - зауважив він.

Читайте такожБойовики сьогодні 17 разів обстріляли українських військових – штаб АТО

Заступник Секретаря РНБО України додав, що коли дуже дорогою ціною перший і другий сценарій Українська держава заблокувала, «росіяни локалізували свої цілі, створюючи плацдарм на Донбасі, але і там їх наступ було обмежено».

Читайте такожВ РНБО попередили про підготовку Росією та бойовиками до агресивних бойових дій

«Нині виникла нова реальність. Стара Україна, яка існувала до 2013 року, зникла. Змінилася геополітична ситуація у Східній і Центральній Європі. На наших очах формується її нова форма, і ми є учасниками цієї історії», - зазначив він.

Литвиненко підкреслив, що агресивна політика щодо України триває і досі, «триває гібридна війна проти нашої країни». «Ми вдячні Європі і США і всьому демократичному світу за допомогу Україні, але захистити себе можемо винятково лише ми самі», - підкреслив Литвиненко.