REUTERS

Засуджений у РФ український режисер Олег Сенцов задоволений умовами утримання в якутській колонії, його здоров'я в нормі. Про це омбудсмен Якутії Олексій Єфімов поінформував Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерію Лутковську.

Читайте такожМЗС закликало Росію допустити до Савченко українських лікарів

Єфімов особисто відвідав виправну установу, де знаходиться засуджений громадянин України.

Відео дня

За його словами, Сенцов під час розмови не пред'являв ніяких скарг, пов'язаних з погіршенням стану здоров'я і на питання омбудсмена про ускладненнях, викликаны при перенесенні гострого респіраторного захворювання підтвердив, що хворів у період етапування і нині здоровий.

Крім того, українського політв'язня відвідали представники Громадської спостережної комісії.

"29 березня поточного року члени Громадської спостережної комісії ознайомилися з умовами утримання засудженого Олега Сенцова, що перебуває у карантинному відділенні ІК-1. Встановили, що умови утримання задовільні. На момент відвідування в спальному приміщенні знаходилися семеро людей. Ліжка прибрані, постільна білизна чиста. У їдальні є холодильник, чиста питна вода, радіоприймач", – після відвідування Сенцова заявила голова Громадської спостережної комісії Валентина Кирилліна.

За словами членів ГСК, які відвідали Сенцова, він "висловив задоволення умовами утримання, якістю і достатністю харчування, поводженням з боку співробітників".

"Настрій у нього гарний. Висловив думку, що умови утримання набагато кращі, ніж у центральних установах", – розповіла Кирилліна.

Нагадаємо, Північнокавказький окружний військовий суд РФ 25 серпня визнав Олега Сенцова винним в організації терористичного спільноти і засудив його до 20 років колонії суворого режиму. Другий обвинувачений у справі, Олександр Кольченка, отримав 10 років. Прокуратура вимагала для Сенцова і Кольченка 23 роки і 12 років колонії відповідно.

Суть звинувачень, висунутих ФСБ Росії і прокуратурою проти Олега Сенцова і Олександра Кольченка, полягала в тому, що після анексії Криму Росією, вони нібито організували підпали офісів організації "Російська громада Криму" та офісу "Єдиної Росії" (який змінив вивіску місцевого офісу Партії регіонів) у Сімферополі.

Обидва засуджених назвали справу проти них політичною, а докази - сфальсифікованими слідством. Крім того, Сенцов заявляв, що його після арешту його били і катували співробітники ФСБ, домагаючись свідчень.

Читайте також"Кажуть, що я нацист": політв'язня Афанасьєва у російській колонії можуть оштрафувати за татуювання

По цій справі були засуджені двоє можливих спільників - Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній, які уклали угоду зі слідством.