Покупці не знали про те, що навігатори вбудовані мікрофони / Фото locomomo via flickr.com

Як повідомили УНІАН у прес-службі управління СБУ в Одеській області, розгалужену мережу продажу спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації - GPS-трекерів з вбудованими надчуттєвими мікрофонами - викрили співробітники СБУ під процесуальним керівництвом прокуратури.

Пристрої були виготовлені російським підприємством, яке тісно співпрацює з ФСБ, на замовлення української структури - одного з провідних учасників вітчизняного ринку з продажу GPS-трекерів. Зазначається, що з допомогою конструктивних особливостей і спеціального програмного забезпечення даної продукції росіяни могли активувати мікрофони трекерів і таємно прослуховувати розмови.

Читайте такожМіноборони вилучило з ще однієї школи під Станицею Луганською шпигунське обладнання бойовиків (фото)

Відео дня

Приховуючи від клієнтів додаткові можливості пристроїв, представники українського підприємства продавали їх на території України через розгалужену мережу магазинів портативної електроніки.

Під час обшуків у Дніпрі й Одесі співробітники СБУ вилучили велику кількість GPS-трекерів з вмонтованими мікрофонами, прилади блокування радіосигналів (глушники), готівку, отриману від реалізації продукції, документальні матеріали і комп'ютерну техніку з даними замовлення та реалізації пристроїв.

Також правоохоронці 16 грудня затримали директора української фірми, який організував незаконну угоду. Йому повідомлено про підозру в ч. 2 ст. 359 (незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації) Кримінального кодексу України.

Наразі триває слідство. Встановлюються інші особи, причетні до протиправної діяльності, а також мотиви, якими вони керувалися при поширенні в Україні «шпигунської» техніки з країни-агресора.