Финал Евровидения-2017 начнется в 22:00 / Фото УНИАН

Європейська мовна спілка (EBU) заявляє, що не збирається накладати грошовий штраф або будь-які інші санкції проти Росії через ситуацію довкола недопуску представниці цієї країни Юлії Самойлової до участі у пісенному конкурсі "Євробачення-2017" в Києві та відмовою його транслювати.

Читайте такожЄвробачення-2017: керівництво нарешті розрахувалось з артистами за виступи в інтервалах конкурсу

"Щодо спекуляцій відносно санкцій проти російського члена EBU, "Первого канала", який вийшов з конкурсу та не транслював шоу у прямому ефірі, виконавчий комітет "Євробачення" рекомендував у подальшому не застосовувати заходи проти мовника на даний момент", - зазначається в заяві EBU від 29 червня, текст якої є у розпорядженні Deutsche Welle.

Відео дня

Натомість у EBU додали, що винесли попередження "Первому каналу" через те, що його представники не взяли участі у зустрічі голів делегацій країн-учасниць конкурсу, яка відбувалась у березні в Києві, а також через відмову транслювати конкурс. "Виконавчий комітет вважає, що ці порушення правил конкурсу пояснюються тим фактом, що артистка від Росії не була допущена до участі в конкурсі в Україні", - ідеться в заяві EBU.

Водночас EBU накладе на Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ) "суттєвий штраф" через те, що вона "не змогла належним чином виконати свої зобов'язання щодо співпраці з EBU у питанні участі російської виконавиці", а також через "серйозні зволікання" у процесі підготовки конкурсу. Сума штрафу спілкою не була названа.

У відповідь на це рішення керівник НСТУ Зураб Аласанія заявив, що EBU встала в чергу бажаючих "придушити в колисці" суспільне мовлення України.