Сьогодні Страсна п`ятниця - найскорботніший для віруючих день у роціСьогодні Страсна п`ятниця - найскорботніший день, день трауру. Цього дня Ісус був переданий іудейським властям, здійснив хресний хід на Голгофу, був розіп’ятий і помер.

Цього дня християни згадують Хресні страждання і смерть Господа Ісуса Христа.

Утреня Великої п`ятниці служится в четвер увечері - читаються Дванадцять Євангелій, котрі розповідають про страждання Христові. Це єдиний день у році, коли не служится Божественна Літургія. Замість Літургії здійснюється Царські години - читання в храмі перед Хрестом псалмів і Євангелія про страсті Господні.

Відео дня

П`ятниця - день хресної смерті Христа - пісний протягом усього року, у саму ж Велику П`ятницю дотримується суворий піст: за статутом цього дня вживати їжу можуть тільки хворі і діти і тільки після заходу сонця. Проте у зв`язку з тим, що служба вечірньої здійснюється вдень у п`ятницю, в багатьох храмах дозволяється вживати їжу після служби винесення Плащаниці.

Цього року Велика Субота співпадає зі святом Благовіщення Пресвятої Богородиці, тому на вечірній службі скорботні співи Великої Суботи з`єднуються з радістю про порятунок, що прийшов.