Тлумачити норми податкового законодавства має тільки Міністерство фінансів, вважає перший заступник глави Секретаріату Президента України Олександр ШЛАПАК

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на прес-конференції.

«Ми довго про це говорили, але ніяк не вдається подолати певний консерватизм нашого законодавця і, в першу чергу, урядової сторони. Йдеться про надання роз`яснень щодо податкового законодавства. На нашу думку, оскільки Міністерство фінансів сьогодні очолює роботу з підготовки Податкового кодексу, оскільки саме за Мінфіном, відповідно до Положення про Міністерство фінансів, закріплене забезпечення реалізації єдиної державної фінансової, бюджетної, податкової і митної політики, воно і має давати ці роз`яснення», - сказав він.

Відео дня

«У нас же в Кодексі знову роз`яснення дає Державна податкова адміністрація. Я впевнений у тому, що поєднання в одній особі того, хто збирає податки, і того, хто дає роз`яснення, призведе до виникнення великої кількості проблем у відносинах платників податків і ДПАУ», - вважає О.ШЛАПАК.

Він вважає, що ДПАУ має передати право цих роз`яснень Міністерству фінансів за узгодженням з Верховною Радою. «Така норма існувала і існує на сьогодні, коли йдеться про форму податкової декларації, вона узгоджується з Комітетом ВР, і ми вважаємо це правильно, оскільки це основний документ. При цьому на сьогоднішній день в новій редакції Кодексу ця норма виключається, і замінюється на право ДПАУ самостійно встановлювати форму податкової декларації», - сказав О.ШЛАПАК.