”Європейські дні добросусідства” / Фото з сайту kordony.net

Польський організатор міжнародного фестивалю "Європейські дні добросусідства" вирішив цього року не проводити традиційного поєднання Польщі та України понтонним мостом через прикордонну річку Буг.

Як передає кореспондент УНІАН у Варшаві, таке рішення ухвалив глава гміни Мірче (Люблінське воєводство), яка організовує фестиваль з 2009 року, Лех Шопінський через інцидент з Президентом Польщі Броніславом Коморовським у Луцьку та заяву Волинської обласної ради з приводу 70-ї річниці Волинської трагедії.

На тему: Президент Польщі закликає не надавати інциденту в Луцьку "особливого значення"

Відео дня

У заяві, текст якої є у розпорядженні УНІАН, Шопінський назвав спільне спілкування в атмосфері останніх подій "лицемірством".

"Незважаючи на те, що Президент (Коморовський) просить не надавати інциденту в Луцьку особливого значення, вважаю, що не можна перейти через нього до порядку денного", - відзначив він.

Шопінський заявив, що він особисто багато років особисто активно брав участь у різних заходах, спрямованих на покращення відносин українців та поляків, які живуть у прикордонних регіонах обох країн. Він відзначив, що робив це, незважаючи на те, що його близькі були жертвами Волинської трагедії.

"Вважав та надалі вважаю, що, пам'ятаючи про трагічне минуле, мусимо з надією дивитися у майбутнє з думкою про шанс для нових поколінь", - зауважив він.

Шопінський повідомив, що цьогорічний фестиваль, який мав відбутися під гаслом "Без кордонів" 10-11 серпня, триватиме лише один день на польській території.

"Ми обмежимося лише організацією 11 серпня одного концерту у Крилові, та якщо буде воля з обидвох сторін, - спільної молитви в першу чергу задля правди і здорового глузду та покаяння, яких досі бракує", - заявив Шопінський.

Він попросив вибачення за своє рішення в українських колег, не виключивши можливості повернення у майбутньому до співпраці.