Професор каже, що кадри тепер не ті

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив професор кафедри терапії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика Вадим Шипулін на прес-конференції у Києві.

«На перший вступ на медичний факультет університету святого Володимира у 1841 році вступило 16 осіб, через 5 років закінчили – 3 особи. Сьогодні випускають понад 95% студентів. У країнах ЄС та США 30% студентів, які вступили до медичного університету, не закінчують навчання за причиною професійної невідповідності», - наголосив Шипулін.

За його словами, сьогодні подвоєння знань, зокрема у медицині, відбувається не за 20-30 років, як у середині ХХ століття, а за 5 років.

Відео дня

На тему: Кількість задоволених медобслуговуванням українців скоротилася у 2,5 раза

«Люди еволюціонують не так швидко, зокрема й діти, які вступають на медичний факультет. Раніше існував реальний конкурс, коли дійсно змагалися… Сьогодні престиж медичної професії впав, з одного боку, з іншого – з’явилася певна кількість платних місць. І всіма силами цих «платників», які платять гроші, приносять у казну того чи іншого медуніверситету, тягнутимуть «за вуха», щоб вони закінчили виш», - наголосив Шипулін, підкресливши, що він «не проти бізнесу, але за бізнес чесний, бо виходить, що одні роблять вигляд, що вчать, інші, що вчаться».

«Зі справжньою кризою системи охорони здоров’я в Україні ми зіткнемося через років 10-15, коли підуть ті кадри, які виховувалися за «старої системи». А, на жаль, кращих молодих кадрів на усі наші регіони просто не вистачить», - сказав Шипулін.