Фото REUTERS

В законодавстві має бути закріплена норма про те, що до розробки змін в законодавство, які стосуються діяльності адвокатів, мають залучатися фахівці Національної асоціації адвокатів України.

Про це йшлося на засіданні Ради адвокатів України, яке пройшло 18 і 21 вересня, пишуть "Українські Новини".

Голова РАУ Лідія Ізовітова повідомила, що лише у 2019 році регіональні ради адвокатів зафіксували 3 523 випадки порушення прав адвокатів. Двох адвокатів було вбито, ще на трьох - здійснені замахи на вбивство.

Відео дня

Під час карантину ситуація з порушенням прав адвокатів загострилася. Лише за другий квартал 2020 року відбулася 42 санкціоновані обшуки і затримання адвокатів, до рад адвокатів надійшло 313 звернень про ненадання інформації на адвокатські питання.

«Вищий антикорупційний суд уже став майданчиком дискримінації захисту. Ми бачимо, що в судових засіданнях судді шляхом тиску на обвинувачених фактично змушують їх відмовитися від своїх захисників, інакше їм загрожує зміна запобіжного заходу», - наголосила Лідія Ізовітова.

Читайте такожДо адвокатів почали відкрито ставитися як до перешкоди для винесення обвинувальних вироків - голова НААУ Ізовітова

В цілому, у практиці судів спостерігається обвинувальний ухил, який є викликом для реалізації прав захисту і гарантій адвокатської діяльності. При чому голова Верховного суду Валентина Данішевська підтримує такий підхід.

Але з словами голови РАУ, попри наявні проблеми, позиція адвокатської спільноти залишається конструктивною, вона готова до співпраці з органами влади. Наприклад, НААУ запропонувала ВАКС розробити окремий план дій, який би започатковував інституційну співпрацю. Також у відповідь на звернення Державної податкової служби на засіданні РАУ було запропоновано створити робочу групу, яка вивчатиме питання обліку адвокатів у Податковій.

А Конституційний суд сам вирішив залучити НААУ до конституційного провадження щодо конституційності закону «Про Вищий антикорупційний суд». В свою чергу «Венеційська комісія» попросила НААУ надати свої пропозиції і зауваження до законопроекту №3711 про зміни до закону «Про судоустрій та статус суддів».

Враховуючи те, що продовжуються спроби звузити права захисників на законодавчому рівні, адвокатська спільнота розробила свої пропозиції щодо вдосконалення законодавства про адвокатуру. Ці напрацювання, зокрема передбачають: визначення що адвокатом є особа, відомості про яку внесені до ЄРАУ, а закони, які стосуються діяльності захисників мають застосовуватися лише в частині, яка не суперечить положенням закону про адвокатуру. Також пропонується законодавчо закріпити, що до розробки змін в законодавство, які стосуються діяльності адвокатів, мають залучатися фахівці НААУ.

Крім того, Рада адвокатів підтримала напрацьовані зміни до процесуальних кодексів, якими передбачається визначити наявність карантинних обмежувальних заходів поважною причиною для неприбуття захисника та інших учасників на судове засідання.

Враховуючи те, що Верховний суд проігнорував звернення щодо необхідності узагальнення судової практики при застосуванні положень КПК, робоча група НААУ опрацювала проект постанови Пленуму ВС щодо застосування окремих норм КПК в підготовчому провадженні.

Також РАУ ініціювала створення  робочої групи за участі представників Служби безпеки України, правоохоронних органів і судів, яка б опрацювала питання участі захисника у кримінальному провадженні, яке містить відомості, що становлять державну таємницю.

Під час засідання заступник голови РАУ Валентин Гвоздій повідомив, що станом на 11 вересня 2020 року в Єдиному реєстрі адвокатів України налічувалось майже 58 тисяч адвокатів, при цьому 3 142 особи отримали посвідчення адвоката уже в цьому році. 22 663 адвокатів користуються електронним «Особистим кабінетом адвоката».

Паралельно з засіданням РАУ відбулася міжнародна дискусія «Правове регулювання незалежної професійної діяльності адвоката в Україні», організована НААУ та Міжнародною комісією юристів (МКЮ). Представник Комісії Тимур Шакіров озвучив низку рекомендацій, які стосуються забезпечення безпеки адвокатів і усунення ризиків в професії.

«Адвокати повинні працювати в атмосфері, вільної від залякувань, переслідувань, втручання в діяльність. Це стандарт міжнародного права, який повинен працювати і в Україні. Слід розробити систему захисту адвокатів, які піддаються загрозам або нападам. Має бути порядок дій уповноважених органів у разі надходження погроз адвокатам. І співпраця НААУ з цими органами в цьому питанні є ключовим», - заначив він.

Тимур Шакіров наголосив, що всі злочини, які вчиняються проти адвокатів, мають бути розслідувані. Якщо ж правоохоронні органи їх не розслідують чи створюють перешкоди – має бути створений незалежний орган, який би займався розслідуванням цих злочинів. Також він підкреслив, що за жодних обставин адвокати не можуть ототожнюватися з клієнтами або їхніми інтересами, так як захист прав клієнта є професійним обов'язком адвоката.