Джелялов відмовився проходити психіатричну експертизу / facebook.com/nikolay.polozov

Першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова російські окупанти відвезли з СІЗО у відділення психлікарні.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook адвокат Микола Полозов.

"Його вивезли з СІЗО Сімферополя, де він утримувався останній місяць. Як з'ясувалося, його перемістили в 15-е відділення Кримської республіканської психіатричної лікарні № 1 ім. М.І. Балабана. Це відділення, де проводиться стаціонарна психолого-психіатрична експертиза щодо підслідних осіб, які утримуються під вартою", - написав Полозов.

Відео дня

Він також нагадав, що раніше Джелялов відмовився проходити психіатричну експертизу, оскільки підстав для її призначення не було.

Читайте такожСБУ просить заборонити в'їзд до України Басті, Йолці та Ірині Круг

"Таким чином, ніяких підстав поміщати його в психіатричну лікарню немає. У такому випадку ніяких інших причин прийняття слідчим рішення про направлення Нарімана Джелялова на психіатричну експертизу, крім як застосування каральної практики, припустити неможливо... це все є елементами комплексної каральної системи, спрямованої, в тому числі, на придушення волі слідчо-заарештованого і створення неприйнятних умов утримання", - зазначив адвокат.

Полозов також повідомив, що після того, як стало відомо про місцеперебування Джелялова, його негайно відвідала адвокат Еміне Авамілєва.

"Нарімана вивезли з СІЗО ще вчора. Сама психолого-психіатрична експертиза триватиме від 21 до 28 днів. Стан здоров'я Нарімана нормальний", - додав він.

Полозов також повідомив, що захист оскаржуватиме незаконне процесуальне рішення слідства про направлення Джелялова в стаціонар психіатричної клініки.

Репресії російських окупантів у Криму

3-4 вересня в окупованому Криму співробітники ФСБ РФ затримали п'ятьох кримських татар.

За даними правозахисників, їх затримали нібито у зв'язку з вибухом газопроводу в селі Перевальне Сімферопольського району.

За фактами обшуків і затримань кримських татар прокуратура АР Крим і м.Севастополя відкрила провадження за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі) Кримінального кодексу України.

Президент України Володимир Зеленський висловився на захист незаконно затриманих кримських татар.

4 вересня Кримська правозахисна група оприлюднила термінову заяву про викрадення п'ятьох кримських татар. У ньому містяться вимога до Росії як держави-окупанта негайно звільнити незаконно затриманих і прохання до іноземних держав та міжнародних організацій висловити рішучий протест проти дій РФ і ввести персональні санкції щодо осіб, причетних до проведення обшуків, затримань і викрадень жителів Криму.