Ахтемових і Джелялова підозрюють у спробі здійснити диверсію \ фото УНІАН

Слідство ФСБ Росії посилило звинувачення кримському татарину Асану Ахтемову - обвинуваченому у справі проти Нарімана Джелялова і братів Ахтемових.

Про це сьогодні ввечері повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці в Facebook.

"До раніше пред'явленого звинувачення в "скоєнні диверсії" додали організовану групу осіб і придбання, зберігання вибухових речовин групою осіб", - написав він.

За словами Полозова, санкція за даними статтями - від 12 до 20 і від 10 до 15 років в'язниці.

"Свідчення були вибиті нелюдськими тортурами", - зазначив адвокат.

Читайте такожВозили в ліс на "розстріл": адвокат розповів про тортури кримського татарина Асана Ахтемова російськими силовикамиЯк повідомляв УНІАН, 3 і 4 вересня в окупованому Криму співробітники ФСБ РФ відвезли в невідомому напрямку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, братів Азіза і Асана Ахтемових, а також Ельдара Одаманова і Шевкета Усеїнова.

Ахтемових і Джелялова підозрюють у спробі здійснити диверсію на газопроводі в селі Перевальне Сімферопольського району.

За заявою ФСБ, диверсія була нібито організована територіальним підрозділом головного управління розвідки Міноборони України в Херсоні - оперативною службою "Таврія" за участю Меджлісу кримськотатарського народу.

Безпосередніми виконавцями ФСБ називає Ахтемових, а Джелялова — співучасником.

Одразу після затримання 3 вересня Асана Ахтемова катували електричним струмом і застосовували до нього психологічне насильство, щоб домогтися визнання в диверсії, яку він не здійснював, повідомив адвокат Айдер Азаматов.

За його словами, після тортур його підзахисний погодився підписати всі документи, після чого його відвезли в будівлю російської ФСБ в окупованому Сімферополі. Це сталося близько 17:00-18:00 4 вересня. Там Ахтемова допитували, проводили " слідчі дії" і змушували підписувати різні документи.

Правозахисники зазначають, що на опублікованому 7 вересня російськими ЗМІ відео допиту братів Ахтемових не показані особи, які їх допитували, а також не видно, чи присутній при допиті адвокат.

Зазначається, що особи затриманих на відео замазані, сам запис змонтований з явними "склейками".

Така відеозйомка допиту, зазначають правозахисники, не лише порушує процесуальні норми, а й свідчить про незаконні методи слідства, наприклад, примус до надання неправдивих свідчень проти себе, порушення права на захист тощо.

Крім того, на думку правозахисників, заяви окупаційної влади про причетність Меджлісу і СБУ ставлять цю справу в один ряд з іншими політично мотивованими справами, які влада РФ фабрикує в Криму для створення образу зовнішнього ворога у вигляді України і Меджлісу кримськотатарського народу.

Джелялова і братів Ахтемових "суд" заарештував на два місяці - до 4 листопада.