Ілюстрація REUTERS

Українські заробітчани на нелегальних роботах щодня ризикують своїм здоров'ям і свободою.

Таку думку висловив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, коментуючи нещодавній скандал із затриманням чотирьох українців в Чехії за звинуваченням в ухилянні від сплати податків, повідомляє "5 канал".

"Ця ситуація з нелегалами – вона є достатньо розповсюдженою… Там ці люди працюють без належного оформлення. Так, вони дуже сильно ризикують. Так, напевно, є дуже багато випадків, коли їм взагалі не платять, люди можуть втратити свободу і здоров'я", – пояснив Пендзин.

Експерт зауважив, що європейське законодавство є доволі жорстким для людей, які приїжджають на роботу в Євросоюз.

"По-перше, роботодавець має заплатити за іноземного працівника під час його офіційного оформлення. І зарплатня, яка виплачена працівнику, оподатковується відповідно до чинного законодавства, яке діє в тій чи іншій країні", – додає Пендзин.

Як раніше повідомляє УНІАН, нещодавно в Чехії затримали чотирьох українців, яких звинувачують у тому, що вони нелегально постачали дешеву робочу силу з України на чеський ринок праці. Розслідування цієї схеми стало однією з найбільших поліцейських операцій в Чехії за останні роки.

За інформацією чеських видань, затримані працевлаштовували заробітчан фактично нелегально: вони їздили на тримісячні зміни переважно за туристичними візами, не маючи дозволу на роботу. Йшлося про постачання робочої сили переважно в сільськогосподарські фірми Чехії (до 80% випадків), а також на інші низько оплачувані роботи.

Заробітчани переважно з України працювали на цих роботах лише за частину зарплати, яку їм мав виплатити роботодавець, а решту грошей привласнювали собі керівники нелегальної мережі працевлаштування.