У Чехії затримано українців / фото twitter.com PolicieCZ

У Чехії затримали чотирьох українців, яких звинувачують у тому, що вони нелегально постачали дешеву робочу силу з України на чеський ринок праці. Розслідування цієї схеми стало однією з найбільших поліцейських операцій в Чехії за останні роки.

Про це повідомляють "Радіо Свобода" та чеський портал Idnes.cz.

Читайте такожРосія погрожує депортувати 150 тисяч українців-нелегалів

Відео дня

Поліція міста Пардубіце (130 км від Праги), у співпраці з митною адміністрацією сусіднього міста Градець-Кралове викрили групу зловмисників, які постачали до Чехії дешеву робочу силу.

За інформацією чеських видань, керували схемою кілька українців із Закарпатської області, які шукали роботу для місцевих жителів по всій Чехії. Працівників працевлаштовували фактично нелегально: вони їздили на тримісячні зміни переважно за туристичними візами, не маючи дозволу на роботу. До Чехії приїжджали через Угорщину, Словаччину та Польщу. Йшлося про постачання робочої сили переважно в сільськогосподарські фірми Чехії (до 80% випадків), а також на інші низько оплачувані роботи.

Іноземці (переважно українці) працювали за частину зарплати, яку їм мав виплатити роботодавець, а решту грошей привласнювали собі керівники нелегальної мережі працевлаштування.

"Ми затримали головного члена банди, який називає себе "босом", членів його сім'ї та ще двох осіб, що перевозили працівників до Чехії", - пояснив на прес-конференції в Пардубіце слідчий Ондржей Старий.

Вік затриманих становить від 34 до 43 років, попередньо їм пред'явлені звинувачення в ухиленні від сплати податків, за що українцям загрожує від п'яти до десяти років позбавлення волі.

Прес-секретар поліції міста Пардубіце Єва Матурова підтвердила, що це одна з найбільших поліцейських операцій за останні роки.

Операція з кодовою назвою "Кличко" почалася ще наприкінці квітня. У ній взяли участь близько 100 співробітників поліції та понад 50 співробітників митниці. Вони провели обшуки в місцях проживання підозрюваних, в гуртожитках українських робітників, офісах і сільськогосподарських кооперативах - всього у 20 місцях в п'яти регіонах Чехії, пояснила Матурова. 

Марек Вотка, кореспондент Idnes.cz, розповів, що в процесі спілкування з представниками поліції вдалося з'ясувати, що заарештовані були українцями із Закарпаття, які вклали гроші в нерухомість. Двоє з чотирьох затриманих мали резиденції в Градець-Кралові та Середньочеському краї.

"Я зрозумів, що це була дуже багата і впливова закарпатська сім'я. І місцеві люди самі зверталися до них за допомогою в пошуку роботи в Чехії", - розповідає чеський журналіст.

Зловмисників вдалося затримати через махінації з виплатами податків. Гроші, які керівники схеми недоплачували працівникам з України, вони знімали невеликими сумами в декількох банкоматах, завжди на суми до 10 тис. крон, таким чином уникаючи звітності та перевірок. Також через підставні компанії вони розподіляли гроші за фіктивними рахунками. З січня 2018 року до квітня 2020 року було завдано збитків на суму майже 41 млн крон (понад 52 млн грн), за даними слідства.

Саме чеська податкова служба і помітила дивну поведінку дев'яти юридичних осіб і почала моніторинг їх складних бухгалтерських операцій.

Наразі четверо затриманих перебувають у попередньому ув'язненні.

В українському консульстві в Брно повідомили, що про поліцейську операцію дізналися з новин, хоча поліція мала повідомити про затримання українських громадян.

"Ми відразу подзвонили в поліцію міста Пардубіце, де нам відмовилися підтвердити ці повідомлення усно. Тоді ми направили їм офіційний запит, але відповіді поки ми не отримали. Ми будемо просити про зустріч, тому що, згідно Віденської конвенції, вони повинні нас проінформувати. І такого раніше не було, щоб поліція не інформувала консульство", - розповіла консул України в Брно Ганна Прошко.

При цьому вона зазначила, що не повідомляти консульство поліція могла і на прохання самих затриманих.

Вас також можуть зацікавити новини